Bloemfontein

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Bloemfontein (engleski izgovor: ˈblʊmfɒnteɪn), na holandskom "spring of Bloem", "cvjetanje" or "fontana cvijeća") je glavni grad Provincije Free State u Južnoafričkoj Republici, kao i jedan od tri državna glavna grada, sjedište sudske vlasti. Ime grada na Sesotho jeziku je Mangaung, što znači "mjesto geparda i postao je dio lokalne općine Mangaung, 2000. Bloemfontein je popularan i poznat kao grad ruža, zahvaljujući obilju ovog cvijeća i festivalu koji se svake godine održava.

Grad se nalazi na suhim travnjacima na 29 06 J 26 13 I, na nadmorskoj visini od 1 395 metara iznad nivoa mora. Grad ima blizu 370.000 stanovnika, dok općina Mangaung ima 645.455 stanovnika. Bloemfontein je sa svijetom povezan preko istoimenog aerodroma.

Commons logo
Na Wikimedia Commonsu se nalazi još materijala vezanih za: