Drugi bosanskohercegovački pješadijski regiment

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Bošnjačka regimenta)

Drugi bosanskohercegovački pješadijski regiment poznatiji pod nazivom "Druga bošnjačka regimenta" bila je jedna od bosanskohercegovačkih regimenti u austrougarskoj vojsci.

Historija[uredi | uredi izvor]

Regimenta je osnovana 1894. godine u Banjoj Luci. Imala je četiri bataljona, od kojih je 1, 2. i 4. bataljon odlazio u garnizonski grad Graz, dok je 3. bataljon ostajao u glavnom gradu svog okruga. Od svih bosanskohercegovačkih regimenti posebna pažnja se pridaje Drugoj bošnjačkoj regimenti koja je u toku rata dobila 42 zlatne medalje i tako slovila za najodlikovaniju jedinicu u austrougarskoj vojsci. Zlatna medalja je bila najviše odlikovanje u austrougarskoj vojsci. Ova regimenta je pobijedila italijansku armiju u bici na Monte Maletti, koja se odigrala 7. juna 1916. godine između austrougarske vojske i italijanske armije. U ovoj bici poginulo je 208 pripadnika Druge bošnjačke regimente, od toga 202 Bošnjaka, dok je na italijanskoj strani poginulo 2,033 vojnika i oficira. U ovoj regimenti bilo je vojnika koji uopšte nisu nosili puške, nego samo bombe, noževe ili buzdovane. Jedna spomen ploča postavljena je u Grazu u hodniku, koji spaja crkvu Barmherzigenkirche Graz i bolnicu Krankenhaus der Barmherzigen Brüder Graz, u čast Drugoj bošnjačkoj regimenti, te jedna ulica nosi naziv "Zweierbosniakengasse" ("Ulica Druge Bošnjačke"). Zanimljivo je da su gradske vlasti Bosanske Dubice i Graza ovoj regimenti posvetile srebrnu signalnu trubu za divljenje, zahvalnost i priznanje.

Organizacija[uredi | uredi izvor]

  • Druga bošnjačka regimenta
Osnovana: 1894. godine
Nacionalnost: 93% Bošnjaci - 7% ostali
Okrug: Banja Luka
Garnizon: Graz
Štab, I, II. i III Bataljon: Graz "Grenadiergasse 8"
III Bataljon: Banja Luka
Komadant: Ernst Kindl
Oficiri: Johann Spindler Edler von Narentafels - "Pukovnik"
Anton Leśić - "Pukovnik"
Gustav Horny - "Major"
August Kolár - "Major"
Boguslav Ritter von Mihalić - "Major"
Konstantin Kuźma - "Major"
Karl Schneider - "Major"

Godišnjica[uredi | uredi izvor]

Početkom mjeseca juna, svake godine na vojnom groblju u općini Lebring, pored Graza, u Austriji, obilježava se godišnjica bitke na Monte Meletti u Južnom Tirolu, gdje su ukopani i Bošnjaci iz Druge regimente. Održavanje ove proslave počelo je 1917. godine, godinu dana nakon osvajanja planine Monte Meletta, za koje su najzaslužniji Bošnjaci i održava se sve do danas.[1] Prekid je doživjela samo u toku nacističkog režima.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Literatura[uredi | uredi izvor]

Die Bosniaken kommen! - Elitetruppe in der k.u.k. Armee 1879-1918, Werner Schachinger, Leopold Stocker Verlag, Graz-Stuttgart 1989, ISBN 3-7020-0574-9 (de) Bošnjaci dolaze! - Elitne trupe u K.u.K. armiji 1879.-1918., Werner Schachinger, CAMBI d.o.o., Lovran 1996, ISBN 953-96716-1-2 (hr)

Reference[uredi | uredi izvor]