Bošnjački demokratski savez

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Bošnjački demokratski savez
Predsjednik Munir Kolašinac
Sekretar partije Dino Drpljanin
Godina osnivanja 1. mart 2018.
Sjedište Skoplje
Ideologija centro desnica
Boja/e bijela, zlatna i ljubičasta
Veb-sajt: www.bds.org.mk/

Bošnjački demokratski savez, skraćeno BDS[1], (makedonski: Бошњачки демократски сојузБДС;[2]engleski: Bosniac democratic unionBDU) je politička partija koja je osnovana 1. marta 2018. godine odlukom Inicijativnog odbora Bošnjaka iz Republike Sjeverne Makedonije.[3]

Osnovni podaci[uredi | uredi izvor]

Bošnjački demokratski savez je politička partija Bošnjaka Republike Sjeverne Makedonije a koja po programskim ciljevima pripada desnom centru.

Formiranje partije[uredi | uredi izvor]

Osnivačka Skupština partije[uredi | uredi izvor]

Inicijativni odbor za formiranje partije na dan donošenja odluke o formiranju, donio je odluku o imenu partije, odluku o izgledu grba i zastave partije, kao i odluke za formiranje Radnog predsjedništva osnivačke Skupštine, Komisije za verifikaciju i Komisije za izbor i imenovanje. U sastavu Radnog predsjedništva osnivačke Skupštine naznačeni su: predsjednik Kemal Murić i članovi Edina Zećirović, Edis Ramčilović, Almir Mašović i Safet Crnovršanin. Osnivačka Skupština Bošnjačkog demokratskog saveza održana je 24. marta 2018. godine u Skoplju[4]. Na osnivačkoj Skupštini prisustvovalo je 99 delegata partije koji su donijeli odluke kojima su usvojili Poslovnik o radu Skupštine, Programska načela partije i Statut partije i pored toga donijeli su odluke kojima su izabrali predsjednika partije, zamjenik predsjednika partije, generalnog sekretara partije, članove Predsjedništva partije i članove Nadzornog odbora partije.

Tokom svog obraćanja Predsjednik partije je između ostalog istakao i sljedeće: “Borićemo se za prava bošnjačke zajednice. Bošnjaci su autohton narod kojem moraju biti obezbjeđena sva kolektivna i individualna prava. Bošnjaci, kao i svi drugi narodi imaju pravo na ustavnu jednakost pred državom, kako i njegovanje i očuvanje kulture preko državnih i drugih institucija.[5]

Predsjedništvo partije[uredi | uredi izvor]

Za predsjednika partije izabran je Munir Kolašinac, za zamjenika predsjednika Zećir Kurbradović a za generalnog sekretara partije Dino Drpljanin.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Home - Bosnian". bds (jezik: engleski). Pristupljeno 20. 11. 2019.
  2. ^ "Home - Macedonian". bds (jezik: engleski). Pristupljeno 20. 11. 2019.
  3. ^ "bosnjacki demoratski savez". МАКФАКС (jezik: makedonski). Pristupljeno 20. 11. 2019.
  4. ^ "Bošnjaci u Makedoniji osnovali novu političku stranku". www.aa.com.tr. Pristupljeno 20. 11. 2019.
  5. ^ "Bošnjaci u Makedoniji osnovali novu političku stranku: Borićemo se za prava bošnjačke zajednice". bds.org.mk. Pristupljeno 21. 11. 2019.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

www.bds.org.mk Zvanični sajt stranke