Bošnjački korpus

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Bošnjaci u Prusiji 1786 godine

Bošnjački korpus (njemački: Bosniakenkorps) su bili elitna, lahka pruska konjica, osnovana u 18. vijeku (oko 1745.)

Naziv vojske je dobijen po Bošnjacima, zbog toga što je sastavljena od pukova u kojima su bili regrutovani Bošnjaci. Vojska je često obavljala funkcije žandarmerije, kao što je vojna policija u modernim vojskama. Vremenom, bošnjačka vojska bila je popunjavana i predstavnicima drugih naroda.

Vojnici Bošnjačke vojske nosili su prepoznatljive, visoke krznene kape ukrašene kikama i užadima, na kojima su bili amblemi pokrajine u kojoj su služili. Kao oružje koristili su sablje i koplja, kao i njihove kolege u carskoj vojsci - Kozaci.

Prvi put su ratovali za vrijeme Sedmogodišnjeg rata, a brojali su blizu 1.000 ljudi, kasnije i za vrijeme rata zbog bavarskog izdvajanja, kao i u Kostjuškom ustanku 1796. godine.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, Wissenschaftliche Mitteilungen aus Bosnien und der Herzegowina Band 8, Das Museum, 1902
  • David v. Dziengel: Geschichte des Königlichen Zweiten Ulanen-Regiments: zugleich enthaltend: Die Geschichte der Towarczys von 1675; die Geschichte der Bosniaken von 1745; des Tartaren-Pulks von 1795; der Towarczys von 1800, [...], Potsdam 1858. Digitalisat der ULB Düsseldorf