Bošnjačko sijelo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Bošnjačko sijelo je kulturna i gastronomska manifestacija Hrvata u Mađarskoj, iz redova grupe bošnjačkih Hrvata.

Bošnjački Hrvati iz pečuške okoline su počeli s ovim tradicionalnim okupljanjem početkom 1990−ih, a prvobitna zamisao je bila da se ova kulturno−društvena manifestacija svake godine održi u augustu u nekom od naselja u kojima žive i rade bošnjački Hrvati, kao što su Pogan, Salanta, Kukinj, Udvar, Semelj, Katolj, Mišljen i dr.[1].

Prvo se održalo 1995. godine u selu Kukinju, koji je bio domaćinom svih manifestacija (uz izuzetak drugog, koje je održano u Salanti [1]), u središnjoj južnoj Mađarskoj. Organizira je Hrvatske manjinske samouprave [2].

Program[uredi | uredi izvor]

Na malomskom jezeru se ujutro održava takmičenje u ribolovu. U prijepodnevnom dijelu programa slijedi nogometni turnir. Popodne je revijalni program u kojem se učesnici takmiče u kuhanju tradicionalnih jela. Slijedi misa na hrvatskom jeziku u kukinjskoj crkvi za sve učesnike. U kasnijem popodnevnom dijelu programa slijedi kulturni dio: izložbe, folklorni program (pjesme i plesovi bošnjačkih Hrvata, a često gostuju i šokački Hrvati). Program se završava zajedničkom večerom svih učesnika i balom, na kojem sviraju svi orkestri koji su učestvovali na manifestaciji.

Učestvuju domaćini i susjedna sela i gradova s hrvatskom manjinom (Duboševica, Pogan, Udvar, Vršenda, Mišljen, Salanta, Harkanj, Mohač), ali i gosti iz Hrvatske.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b Hrvatski glasnik br.36/2005. Archived 2007-06-06 na Wayback Machine Bošnjačko sijelo, str. 4, 8. septembra 2005.
  2. ^ Hrvatski glasnik br. 34/2008. Archived 2016-03-04 na Wayback Machine XIV. Bošnjačko sijelo u KukinjuPDF