Bošnjani

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja, pogledajte Bošnjani (čvor).

Bošnjani je bio naziv za stanovništvo koje je živjelo u Bosni tokom srednjeg vijeka.

Ime se spominje u više dokumenata u tom perioda, često sa dodavanjem riječi dobri ispred naziva. Danas se ime smatra arhaizmom, i koristi se samo u historijskom kontekstu. Tokom Osmanlijske imperije stanovnik Bosne (bez obzira na religiju) se nazivao Bošnjak, tako mijenjajući raniji sufiks -anin, sa -iak.

Tokom Austrougarskog perioda termin Bošnjak se također spominjao, a najznačajniji zagovornik za to ime je bio Safvet-beg Bašagić. U dvadesetom vijeku ime se uglavnom izbjegavalo, davajući prednost terminu Bosanci za označavanje stanovnika Bosne. Ranih 1990-tih, tokom rata u BiH, Bošnjaci, uglavnom muslimani, ponovo usvajaju svoje staro ime - Bošnjaci.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]