Božena Griner

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Božena Griner (rođena 12. decembra 1936. godine) je pijanistkinja i klavirski pedagog.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođena je 12. decembra 1936. u Mostaru. Studij klavira je završila na Muzičkoj akademiji u Sarajevu 1960. godine kao prva studentkinja u klasi profesorice Matusje Blum, kojoj je nekoliko godina bila asistent. Kao pijanistkinja izuzetnog talenta je vrlo uspješno nastupala na Susretima muzičkih akademija Jugoslavije i imala brojne solističke i komorne koncerte.

Njen talent i odličnu tehničku potkovanost je zapazio i čuveni ruski pedagog Heinrich Neuhaus u čijoj prestižnoj klasi se usavršavala na Moskovskom konzervatoriju od 1961. do 1964. Od 1964. djeluje u Beogradu, gdje je završila i postdiplomski studij u klasi profesora Andreja Pregera.

Kao dugogodišnji pedagog Muzičke škole Mokranjac u radu s talentiranim pijanistima postiže izuzetne rezultate. Njeni učenici su dobitnici velikog broja nagrada na republičkim, saveznim i internacionalnim natjecanjima: Veronika Koprivica, Dorian Griner, Aleksandar Filić, Bodin Starčević, Ana Nedeljkovć, Sonja Madić, Stefan Ćirić i drugi. Svoje veliko znanje i iskustvo Božena Griner je dijelila sa mnogim talentiranim pijanistima srednje i mlađe generacije. Za svoje pedagoške rezultate je više puta nagrađivana. Za višegodišnje pedagoške rezultate je dobila diplomu Udruženja muzičkih pedagoga Srbije 1997. godine.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]