Idi na sadržaj

Božić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Slika rođenja Isusovog

Božić je kršćanski praznik koji proslavlja rođenje Isusa Krista.

Etimologija[uredi | uredi izvor]

Riječ božić zapravo je umanjenica riječi Bog, a potom je preuzeta kao naziv praznika te označava da se na taj dan rodio Bog - Isus.

Engleska riječ Christmas skraćenica je od sintagme Christ's mass (Kristova misa), a potječe od srednjoengleskog Christemasse i staroengleskog mæsse. Drugi etimolozi vjeruju da je to posuđenica od egipatske složenice Khristos-Mas (Kristovo rođenje).

U ostalim se jezicima naziv Božića veže uz riječi koje opisuju rođenje - u španskom (Navidad), portugalskom (Natal) i francuskom (Noël). U njemačkome Weihnachten znači "blagoslovljena, sveta, štovana noć".

Datiranje[uredi | uredi izvor]

Većina kršćanskih crkvi slavi ga 25. decembra. Međutim, istočne crkve slave ga 7. januara, jer po Julijanskom kalendaru 25. decembar pada na taj dan. Božić je u mnogim državama svijeta, državni praznik.

Božić spada, zajedno s Uskrsom i Duhovima, među tri najveća kršćanska praznika. Božićno vrijeme traje od Božića pa do praznika Krštenja Gospodinova, a to je uvijek nedjelja iza Sveta tri kralja.

Budući da u Novom zavjetu ne stoji kada se tačno rodio Isus, prvi kršćani nisu slavili Božić, nego samo Uskrs. Božić se počeo slaviti u Rimu u 4. vijeku (u izvorima dokazana godina 336.). Do danas nije jasno zašto se Božić slavi baš 25. decembra. Prevladavajuće je mišljenje da se Božić počeo slaviti tog datuma zato što se tog datuma u tada još uvijek većinski paganskom Rimu slavilo rođenje boga Sunca (Nativitas Solis Invicti - Rođenje nepobjedivoga Sunca) pa je Crkva željeći potisnuti taj paganski praznik tada počela slaviti rođenje Isusa Krista koji je Božansko Sunce s visine.

Isusovo rođenje[uredi | uredi izvor]

Prema Bibliji, Isusa, Božijeg sina, rodila je Djevica Marija uz pomoć svoga zaručnika Josipa u gradu Betlehemu. Car August zapovjedio je popisivanje stanovništva te su Josip i Marija krenuli na put. Zbog gužvi nisu mogli naći mjesto u svratištima te su na kraju završili u štali, okruženi domaćim životinjama gdje se Isus rodio.

Anđeli su pastirima dojavili vijest o Isusovom rođenju te su prvi vidjeli dijete. Poslije je zvijezda repatica dovela sveta tri kralja Baltazara, Melkiora i Gašpara do Isusa, koji su Isusu donijeli darove - zlato, tamjan i smirnu.

Često se prave i jaslice koje uključuju figurice navedenih osoba, zajedno sa životinjama i štalom. Prve je jaslice napravio sveti Franjo Asiški 1223. godine u prirodnoj veličini.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak Božić koji govori o religiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.