Božidar Adžija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Božidar Adžija

Božidar Adžija (srpski, ćirilica: Божидар Аџија; 24. decembar 1890. – 9. jul 1941.) bio je jugoslovenski komunistički političar i publicista.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rodom iz Drniša u Kraljevini Dalmaciji (današnja Hrvatska), porijeklom Hrvat, Adžija je učestvovao u Prvom svjetskom ratu kao vojnik austrougarske vojske.

Nakon rata i sloma Austro-Ugarske, 1919. postaje povjerenik za radnu politiku u lokalnoj zagrebačkoj vladi. Kao strastveni socijaldemokrat, bio je član raznih ljevičarskih i marksističkih partija i napisao je mnogo članaka o radničkim i socijalnim pitanjima. Njegovi stavovi su se postepeno pomjerali ka komunizmu i 1934. godine pristupio je Komunističkoj partiji Jugoslavije. Zbog toga je često hapšen, a posljednji put u martu 1941. godine, samo nekoliko dana prije invazije Osovine na Jugoslaviju.

Kada se nekoliko sedmica kasnije raspala Jugoslavija i osnovala nacistička marionetska država Nezavisna Država Hrvatska, Adžija je držan u zatvoru Kerestinec zajedno s mnogim drugim pripadnicima hrvatske lijeve inteligencije. Ustaške vlasti su Adžiju dale strijeljati - zajedno sa Zvonimirom Richtmannom, Otokarom Keršovanijem i Ognjenom Pricom - kao odmazdu za partizanske aktivnosti. Adžija je posthumno dobio zvanje Narodnog heroja Jugoslavije.

Izvori[uredi | uredi izvor]

Šablon:Narodni heroji iz Hrvatske