Idi na sadržaj

Bob Ross

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Robert Norman Ross (29. oktobar 1942 – 4. juli 1995) bio je američki slikar, umjetnički instruktor i televizijski voditelj. Bio je tvorac i domaćin emisije The Joy of Painting, poučnog televizijskog programa koji je emitovan od 1983. do 1994. na PBS-u u Sjedinjenim Državama, a također je emitiran u Kanadi, Latinskoj Americi i Evropi. Ross je od 1980-ih i 1990-ih bio javna televizijska ličnost, te je posthumno stekao internet slavu u 21. stoljeću. Njegov talent i ljubaznost doveli su do velike popularnosti među fanovima na YouTubeu, Twitchu i mnogim drugim web stranicama mnogo godina nakon njegove smrti.[1][2][3]

Biografija

[uredi | uredi izvor]

Ross je rođen u mjestu Daytona Beach na Floridi. Otac Jack Ross je porijeklom bio Cherokee a majka Ollie Ross je bila konobarica, a odrastao je u Orlandu na Floridi.[4] Kao dijete, Ross se zabavljao brigom o ozlijeđenim životinjama, navodno uključujući i armadila, zmiju i aligatora. Jedna od životinja, vjeverica po imenu Peapod (puni nadimak "Peapod The Pocket Squirrel"), istaknuta je u nekoliko epizoda njegove emisije. Druga vjeverica, ona s epilepsijom koju je Bob nazvao "Squirrely Wirrelly Brown" (kojoj je veterinar dao 6 mjeseci života, ali Bob je pričao o njoj 4 do 5 godina nakon što ju je dobila) također je bila na emisiji, ali rjeđe (obično je držana na kući u Rossovu podrumu u velikom kavezu pored mjesta gdje ga je gledala kako slika). Imao je polubrata Jima, kojeg je spomenuo tokom svoje emisije. Ross je napustio srednju školu u 9. razredu da bi radio kao stolar kod svog oca Jacka Rossa, gdje je izgubio dio lijevog kažiprsta. Međutim, toga nije ometalo u načinu na koji je držao svoju paletu dok je slikao.

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ "Bob Ross Was an Internet Celebrity Before the Internet" (jezik: engleski). Pristupljeno 15. 9. 2016.
  2. ^ "Bob Ross Biography". biography.com. 4. 8. 2016. Pristupljeno 15. 9. 2016.
  3. ^ Perez, Sarah. "After Pulling In 5.6M Viewers, Twitch Is Keeping Bob Ross On The Air". TechCrunch. Verizon Media. Pristupljeno 19. 7. 2019.
  4. ^ "Bob Ross, Television's Favorite Artist". Bob Ross Incorporated. Arhivirano s originala, 29. 7. 2012. Pristupljeno 24. 1. 2011.