Bojna sjekira

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Bojna sjekira

Bojna sjekira je naziv za svaku sjekiru koja je izrađena kao oružje. Smatra se jednim od najstarijih vrsta oružja u historiji. Kroz cijelu ljudsku historiju, svakodnevni objekti su pod pritiskom nužde služili kao oružje. Sjekire, s obzirom na svoju višestruku namjenu, nisu izuzetak. Pored sjekira posebno dizajniranih za borbu, bilo je i dosta borbenih sjekira koje su služile kao alat. Sjekire mogu biti pretvorene također u smrtonosne projektile. Sjekire su često jeftinije nego mačevi, pa samim tim i mnogo pristupačnije za nabavku.

Razlikuju se po materijalu od kojeg su izrađene, veličini, odnosno da li su predviđene za držanjem s jednom ili s dvije ruke.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

https://web.archive.org/web/20100310174601/http://www.britishmuseum.org/explore/highlights/highlight_objects/pe_mla/i/iron_axe-head_inlaid_with_silv.aspx

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]