Bolero (muzička grupa)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Bolero
Osnovne informacije
PorijekloSR Bosna i Hercegovina, SFRJ
ŽanroviRock
Karijera1985 - 1989;
2013 - sada
IzdavačiDiskoton

Bolero je bosanskohercegovačka rock grupa, čije je djelovanje započelo 1982. godine u Sarajevu. Naziv grupe je dobiven prema istoimenom djelu francuskog kompozitora Ravela. Iako je grupa djelovala svega nekoliko godina, u tom periodu su objavili dva studijska albuma koji su vrlo dobro prošli kod publike. Pjesme kao što su: Galebovi, Dajana, Sjećanja, Misli na mene, Na kraju slavlja, Jelena, O Jesenjinu, Krčmarska Moskva ili Pismo majci.

Grupa[uredi | uredi izvor]

Članovi[uredi | uredi izvor]

Frontmen i osnivač grupe je Miroslav Bartulica, rodom iz Livna. Pored Bartulice, pomoćnog vokala, gitarista i tekstopisca, grupu su sačinjavali Mile Anđelić kao vokal, Mustafa Čizmić kao bas, Zoran Grabovac kao bubnjar i Nedžad Hadžić kao klavijaturist. Hadžića je privremeno, zbog odlaska u vojsku, zamijenio Dino Olovčić 1985. godine. Na audicijama za vokala sudjelovao i kasniji vokal Bijelog dugmeta, Mladen Vojičić Tifa.

1985-1989.[uredi | uredi izvor]

Grupa je djelovala kratko, samo od 1985. do 1989. godine. Ideja o osnivanju grupe je pokrenuta 1982, ali su prošle tri godine vježbanja do početka pravog djelovanja. U tom periodu izdali su dva albuma, Na kraju slavlja 1986. godine i O Jesenjinu 1988. godine. Uzor Bartulici bio je ruski pjesnik, a dijelovi nekih njegovih pjesama čuju se i u pjesmama samog Bolera. Prvi album je prodan u oko 150.000 primjeraka - dvaput je išao u odštampavanje, a iako je u javnost izašao u novembru 1986, predstavljen je tek u aprilu i maju 1987. Drugi album je imao tiraž od 100.000 primjeraka, a odlikuju ga melankolija i sjeta. Veliki utjecaj na ovaj album imao je Jesenjin. Na albumu je gostovao i glumac Rade Šerbedžija koji se, nakon razgovora s Bartulicom i upoznavanjem s materijom, oduševio i pristao sudjelovati u stvaranju albuma. Vjerojatno najpoznatija pjesma na albumu je "Jelena", a album je predstavljen velikim koncertom pred sarajevskom Katedralom.

Nakon prekida rada[uredi | uredi izvor]

U vremenu nakon razlaza, članovi grupe su se rasuli po svijetu, a Bartulica je u Livnu, gdje je uradio kantautorski album nazvan "Ludnik". 2006. godine u Splitu članovi grupe su snimili pjesmu "Bosna u basni" i pokušali pokrenuti rad grupe, ali to je propalo.

Reunion[uredi | uredi izvor]

2010. godine aktivirana je ideja o ponovnom okupljanju grupe, a odlučeno je da se grupa zove Grupa Bolero-reunion. 2011. godine izašao je singl "Dispertango" koji je trebao najaviti povratak grupe, no, kao i 2006. godine, bez uspjeha. Članovi grupe će i dalje pokušavati vratiti se na scenu, ali bez bubnjara Grabovca, koji je preminuo početkom 2013. godine.

U ljeto 2013. godine grupa je održala dva koncerta i time označila povratak na scenu. Koncerti su održani u Livnu i Sarajevu. Sastav grupe se poprilično promijenio. Od originalne postave ostali su samo Bartulica i Čizmić (u ovoj postavi kao vokal), a grupi su se pridružili Vedran Kalinić, Damir Sinanović i Dino Olovčić.

Povratak[uredi | uredi izvor]

Dana 2. decembra 2016. humanitarnim koncertom u Skenderiji grupa ponovo vraća stari naziv grupa "Bolero" bez dodatka "reunion" i nastupa iznenada sa novim pjevačem grupe, Antonijem (Tony) Popovićem. Mišo Bartulica je najavio novi album sa Tonyem..

Članovi grupe[uredi | uredi izvor]

Trenutni članovi[uredi | uredi izvor]

Bivši članovi[uredi | uredi izvor]

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Studijski albumi[uredi | uredi izvor]

  1. Na kraju slavlja (1986.)
  2. O Jesenjinu (1988.)

Ostali albumi[uredi | uredi izvor]

  1. Ludnik (2005.)

Singlovi[uredi | uredi izvor]

  1. Bosna u basni (2006.)
  2. Dispertango (2011.)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]