Bolnica Sunnyside

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Bolnica Sunnyside
Zvanični naziv: Sunnyside Hospital
Država: Novi Zeland
Provincija: Canterbury
Grad: Christchurch
Otvorena: 1863.
Zatvorena: 1999.
Sunny Side

Bolnica Sunnyside (Sunnyside Hospital) 1863[1]-1999, je bilo prvo mentalno utočište u Christchurchu na Novom Zelandu. U početku je bilo poznato kao Utočište za ludake Sunnyside (Sunnyside Lunatic Asylum), i njegovi prvi pacijenti su bili 17 osoba koje su prije držane u zatvoru Lyttleton.

2007. bolnica Hilmorton je samo je bila samo jedna od ustanova koje su pružale mentalne usluge na zemljištu bolnice Sunnyside.

Arhitektura[uredi | uredi izvor]

Bolnicu Sunnyside je projektovao novozelandski viktorijanski gotički arhitekta Benjamin Mountfort, a gradnju je nadzirao John Campbell.

Osoblje[uredi | uredi izvor]

Edward William Seagar je bio prvi upravnik bolnice Sunnyside.

Poznati pacijenti[uredi | uredi izvor]

  • Janet Frame, pisac. Janet Frame je opisala neka njena iskustva u bolnici Sunnyside Hospital u autobiografiji Anđeo na mom stolu (An Angel at my Table) i romanu Lica u vodi (Faces in the Water).
"Gđa R. kaže da je bila dobra ideja dozvoliti sebi da budeš volonterski podstanar Mentalne bolnice Sunnyside gdje je bio novi električni tretman, koji je po njenom mišljenju mogao da joj pomogne ... Hodala sam bez zuba, bila sam pod novim električnim tretmanom i moj život je odjednom izašao iz fokusa. Ne mogu da se sjetim. Bila sam užasnuta."
  • Mabel Howard ( - 23. Jun 1972), sindikalna radnica, političarka i prva žena ministar na Novom Zelandu.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Sunnyside Hospital" (jezik: engleski). Pristupljeno 2017-04-03.