Bolnica Western State

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Bolnica Western State
Zvanični naziv: Western State Hospital
Država: Sjedinjene Američke Države
Savezna država: Virdžinija
Otvorena: 1894.

Bolnica Western State (Western State Hospital), koja se prije zvala Utočište za ludake Western State (Western State Lunatic Asylum), je bolnica za mentalno bolesne u Staunton, koja je počela sa radom 1894. Poznata je po eksperimentima iz eugenike koji su se u njoj izvodili 1930-ih pod rukovodstvom tadašnjeg upravnika Josepha DeJarnettea.

U početku, bolnica je bila utočište u stilu pribježišta. Imala je terasaste bašte gdje su pacijenti mogli gajiti cvijeće i šetati, šetališta sa pogledom na planine i mnoge arhitektonske detalje koji su kreirali atmosferu koja bi mogla pomoći u procesu liječenja.

Bolnica se 1970-ih preselila na svoje današnje mjesto blizu Interstate-a 81. U zgradama bolnice sa danas nalazi Stauntonški korekcioni centar (Staunton Correctional Center), muška kaznionica srednjeg nivoa sigurnosti.