Bon Scott

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ronald Scott
Bon Scott i Angus Young
Rođenje (1946-07-09) 9. juli 1946.
Kirriemuir, Škotska
Smrt19. februar 1980(1980-02-19) (33 godine)
Engleska, London

Ronald Belford Scott (Kirriemuir, Škotska, 9. juli 1946. - London, 19. februar 1980.), bio je rock pjevač, najpoznatiji po nastupima u sastavu AC/DC.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Bon Scott rođen je 9. jula 1946. godine u malom škotskom gradiću Kirriemuiru, i već je u najranijim godinama, gotovo od kada je prohodao, pokazivao afinitete prema muzici. Što i ne čudi, obzirom da mu je otac Charles (majčino ime je Isobelle) bio član gajdaške grupe Kirriemuir Pipe Band, a svirao je i u lokalnoj opernoj kompaniji. Sa svojih se šest godina sa svojom porodicom preselio u Australiju Najprije u Melbourne, pa u Adelaide, da bi se 1956. godine, nakon što je njegovom bratu Graemeu dijagnosticirana astma, preselili u Fremantle. Svoj interes za muziku Bon je pokazivao i u Australiji, te je već u školi svirao klavir i bubnjeve, a bubnjao je povremeno i u novoj očevoj gajdaškoj grupi Caledonian Society's Scots, gdje je naučio svirati i gajde, te u Scottish Pipe Band.

S 15 godina izbacili su ga iz škole u Perthu. Prvi bend zvao mu se The Spektors, a kasnije je osnovao The Valentines u kojem je svirao i George Young, brat Angusa i Malcolma. U Sydneyu upoznaje ekipu iz AC/DC-a. Glavni likovi u bendu bili su Angus i Malcom Young, a ostatak: Peter Clark - bubnjevi, Rob Bailey - bas i Dave Evans - vokal. Dave Evans, pod utjecajem tadašnjih glam & glitter pjevača, počeo je glumiti zvijezdu i oholo se ponašati prema bendu, pa su ga prgavi Škoti (Angus i Malcolm) izbacili iz benda. Na njegovo mjesto dolazi Bon Scott.

Grob Bon Scotta

Bon Scott bio je alkoholičar. Jedne noći (19.2.1980.) se napio i zaspao u prijateljevom autu u Londonu. Ugušio se od alkohola, a pronašli su ga mrtvog tek idućeg jutra. Pokopan je u Australiji. Nakon njegove smrti AC/DC su mu posvetili pjesmu "You shook me all night long".

Bon Scott i AC/DC[uredi | uredi izvor]

S grupom AC/DC snimio je 7 albuma i to su:

  • 1975. - High Voltage [Australija]
  • 1975. - TNT
  • 1976. - High Voltage
  • 1976. - Dirty Deeds Done Dirt Cheap
  • 1977. - Let There Be Rock
  • 1978. - Powerage
  • 1979. - Highway To Hell


[[Kategorija:Biografije, Kirriemuir]