Bones (reper)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
BONES
Bones na nastupu u Rusiji, 2018. god.
Osnovne informacije
Ime po rođenjuElmo Kennedy O' Connor
PseudonimiTh@ Kid, surrenderdorothy, Ricky a Go Go, Oregontrail
Rođenje (1994-01-11) 11. januar 1994 (30 godina)
Muir Beach, California, Sjedinjene Američke Države
PorijekloHowell, Michigan, Sjedinjene Američke Države
ŽanroviHip-hop, cloud rap, emo rap, trap metal
ZanimanjeReper, pjevač, tekstopisac
Karijera2010–danas
IzdavačiTeamSESH
Povezani umjetnici
Veb-sajthttp://www.teamsesh.com,%20http://www.teamsesh.bigcartel.com/

Elmo Kennedy O' Connor (rođen 11. januara 1994), poznatiji pod pseudonimom Bones (češto stilizovano kao BONES) američki je reper, pjevač i tekstopisac iz Howella, Michigan. On je osnivač muzičke rep organizacije TeamSESH.

O' Connor se smatra za jednog od najuticajnijih izvođača underground hip-hop scene.[1] Do sada je izbacio više od 60 albuma, mixtapeova i EP-ova.

Djetinjstvo i mladost[uredi | uredi izvor]

Elmo Kennedy O'Connor je rođen u Marin Countyju, Kalifornija.[2] Majka mu se bavila dizajnom odjeće, a otac web-dizajnom. Djed sa majčine strane mu je američki glumac, Robert Culp. Elmo je zajedno sa porodicom živio u Muir Beachu, Kalifornija, prije preseljenja u New York.

Kad je imao 7 godina, porodica se preselila u Howell, Michigan.[3] Neko vrijeme je živio i u Minnesoti, a u tom periodu preko interneta upoznaje i buduće kolege Xaviera Wulfa, Chrisa Travisa i Eddyja Bakera. Kasnije s njima osniva hip-hop kolektiv Seshollowaterboyz.

Sa 17 godina biva izbačen iz škole i seli se u Los Angeles kod brata Elliotta koji će mu kasnije biti menadžer. Iako se rano odselio od porodice, O' Connor ih se rado prisjeća i priča pozitivno o njima, te kaže da "kad bi morao da napiše knjigu o roditeljima iz snova, ne bi je mogao drugačije napisati nego da stavi svoje roditelje na to mjesto. Uvijek su me obasipali ljubavlju, bezuslovnom, vječnom." Iako je živio u dobroj porodici, iste ga emocije ne vežu za rodni grad Howell jer ga u jednom intervjuu Bones opisuje za rasističkih grad koji ne trpi različitosti već ih ubija.

Muzička karijera[uredi | uredi izvor]

Kao devetogodišnjak počinje sa muzičkom karijerom 2003. godine kada mu otac kupuje prvi računar, iMac G3. Skidao je hip-hop instrumentale sa SoundClicka i repovao na mikrofonu koji je bio ugrađen na iMac. Tako je bilo sve do 2010. godine kada svoje pjesme počinje izbacivati online pod pseudonimom "Th@ Kid". Nakon što se preselio u Los Angeles, O' Connor je uživo upoznao Eddyja, Xaviera i Chrisa, koji su u to vrijeme bili dio Raider Klana.

Godine 2012. mijenja svoj pseudonim u BONES koji ga prati sve do danas.

Dana 4. jula 2012. izabacuje prvi album pod novim imenom. Od 2012. do 2014. je izbacio 12 albuma, a krajem 2014. su mediji kritizerski reagovali na njegov album TeenWitch, zbog kontroverzi oko pjesme BombsInTheLunchroom koja govori o masakru u srednjoj školi Columbine. Sljedeći album pod nazivom Garbage je izbacio 9. juna 2014. god. Isti album je doživio brzu ekspanziju u javnosti jer dobija veći medijski prostor i uglavnom pozitivne kritike.

U aprilu 2014. zajedno sa producentom GREAF-om odlučuje napraviti duo pod imenom surrenderdorothy. Taj projekat je vidno distanciran od muzike koju Elmo inače izbacuje, a beatove mijenjaju akustična gitara, dok repovanje zamjenjuje pjevanjem. Iako O' Connor i u solo karijeri dosta eksperimentiše sa žanrovima, ovdje se to još više primijeti. Od 2014. pa sve do danas, duo je izbacio 6 EP-ova.

Stil i uticaji[uredi | uredi izvor]

Iako se često smatra za pionira emo-rap podžanra, O'Connor je rekao da svoju muziku ne može svrstati ni u jedan žanr. Njegov raniji stil izvedbi uveliko podsjeća na SpaceGhostPurppa čiju muziku fanovi smatraju za futurističku. Takođe, Bones se smatra i za pionira trap metala.

Elmo veoma rijetko priča o muzičarima koji su najviše uticali na njega, a u nekoliko intervjua je spomenuo Marvina Gayea, Earth Wind and Fire, Bootsy Collins, te Stevieja Nicksa i Joni Mitchell.

Tokom svoje bogate muzičke karijere eksperimentisao je sa mnogim žanrovima i dosta je pomogao da se u hip-hopu razviju novi podžanrovi. Smatra se za jednog od najuticajnijih underground izvođača u internet eri.

Privatni život[uredi | uredi izvor]

O'Connor sada živi u Glendaleu, Kalifornija sa svojom suprugom Samanthom Strysko, koju je upoznao na Disneylandu. U martu 2019, O'Connor je izjavio da očekuje prvo dijete sa svojom suprugom, te je 5 mjeseci kasnije rođen sin koji nosi ime Howl Timothy.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "How Bones Built A Cult Rap Community". The FADER (jezik: engleski). Pristupljeno 23. 6. 2018.
  2. ^ "Elmo O'Connor Birth Records | MooseRoots". birth-records.mooseroots.com (jezik: engleski). Pristupljeno 8. 1. 2018.[trajno mrtav link]
  3. ^ Dazed (7. 9. 2017). "BONES on record labels, being beaten up & living meme kids". Dazed (jezik: engleski). Pristupljeno 8. 1. 2018.