Boršč

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Boršč poslužen sa pavlakom

Boršč (ukrajinski: борщ, ruski: борщ),poslušaj je vrsta supe iz ukrajinske kuhinje,[1][2][3][4] koja se tradicionalno priprema od cvekle[1] i kupusa, a rasprostranjena je u velikom dijelu istočne Evrope.[5] Porijeklo riječi je vrlo vjerovatno od slavenske riječi "baršč" za biljku medvjeđa šapa (latinski: Heracleum sphondylium), od koje su mladice i mladi cvat bili sastavni dio ove supe u srednjem vijeku.[6]

Opis[uredi | uredi izvor]

Ukrajinske postanske marke sa sastojcima za boršč
Ukrajinske postanske marke sa sastojcima za boršč

Osim u Ukrajini, boršč se na isti ili sličan način pripravlja i u Poljskoj, Rumuniji, Bjelorusiji, Rusiji, Latviji, Litvaniji, Moldaviji i u nekim djelovima Njemačke, gdje je donešen iz Istočne Pruske, te otuda i raznoliki nazivi: poljski: barszcz; rumunski: borș; bjeloruski: borș; latvijski: borščs; litvanski: barščiai i njemački: Beetenbartsch. Kao kod mnogo istočnoevropskih variva i za boršč je karakteristično dugo kuhanje na laganoj temperaturi. Poslužiti se može sa slatkom ili kiselom pavlakom i dodatno začiniti sviježim začinskim travama, kao što su kopar ili sa listovima mladog bijelog luka ili peršuna. Kod ukrajinskog boršča često se poslužuje posoljeni kruh namočen u ulje sa bijelim lukom ili samo svježi kruh. Istočnopruski boršč se poslužuje sa pavlakom i goveđim mesom.[5]

Varijante[uredi | uredi izvor]

Ukrajinski boršč sa grahom

Zajednička osobina svih regionalnih varijanti je, da u svaki boršč ide i meso, ukiseljena ili svježa cvekla i kupus. Ukrajinski i ruski boršč sastoji se od svježe cvekle, crvenog luka, kupusa, mrkve, krompira, paradajza i goveđeg mesa. Optionalno se može dodati paprika i grah. Tradicionalni iskaz o boršču je da treba biti toliko povrća, da drvena kuhača prilikom kuhanja u posudi mora stajati u povrću. Poljski boršč se pripravlja od ukiseljene cvekle ili cveklinog soka, luka i mrkve. Supa se najčešče pripravlja kao bistra, a rjeđe kao kašasta. Kao prilog se dodaju tjestenina punjena gljivama, kupusom ili mesom (uszka), a poslužuje se sa krokietima ili kołaczykima. U Szczecinu se boršč moze dobiti kao napitak sa ščećinskim pašteticama. Istočnopruski boršč je više kašast dodavanjem brašna ili nekog drugog gustila. Takode postoje razne varijacije, sa ribom ili takozvani zeleni boršč sa velikom kiselicom (latinski: Rumex acetosa)

Hladni boršč[uredi | uredi izvor]

Litvanski hladni boršč (latvijski: šaltibarščiai)

Hladni boršč ruski: свекольник (iz ruskog jezika uobičajeni izraz za hladnu supu je ruski: холодник, poljski: chłodnik; latvijski: šaltibarščiai; litvanski: aukstā zupa) je takođe vrsta supe od cvekle, koja se obično priprema i jede ljeti. Ne sadrži ni meso ni kupus, a osnova supe je kefir ili kisela pavlaka. Supa se ne kuha, već hladno pripravlja, a cvekla se zasebno kuha. Postoje razne regionalne varijante.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b Okusi - Taste the world 2021.
  2. ^ Schultze, Sydney (2000). Culture and Customs of Russia. Greenwood Publishing Group. pp. 65–66. ISBN 978-0-313-31101-7.
  3. ^ Marks, Gil (2010). Encyclopedia of Jewish Food. Hoboken: John Wiley & Sons. pp. 196–200, "Borscht". ISBN 978-0-470-39130-3.
  4. ^ Lee, Alexander (August 2018). "From Russia with Borscht". History Today. 68 (8).
  5. ^ a b Köstliches Russland 2013.
  6. ^ Гринчишин, Дмитро (1996). Словник української мови XVI – першої половини XVII ст. Випуск 3 (Б-В) (PDF) (jezik: ukrajinski). Львів: Інститут українознавства ім. І.Крип'якевича. str. 38. ISBN 5-7702-1034-6.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]