Borat Sagdiyev

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Borat Sagdiyev

Borat Sagdiyev (30. juli, 1979.) je izmišljeni satirični lik kojeg je osmislio te ga i glumi britanski komičar i glumac Sacha Cohen.

Nastanak lika i prvi nastupi[uredi | uredi izvor]

Lik Borata je Cohen osmislio kao novinara iz Kazahstana, koji se susreće sa zapadnom civilizacijom i pri tome stalno radi usporedbe između svoje navodne domovine i zapadnih država (obično Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a). Lik se prvo pojavljivao u televizijskoj seriji Da Ali G Show.

Komični efekt Borat postiže potpunim nerazumijevanjem nekih osnovnih civilizacijskih dosega (od odijevanja, preko ponašanja u društvu i slično) potencirajući pri tome razlike u odnosu na Kazahstan kojeg prikazuje kao potpuno zaostalu i neciviliziranu državu u kojoj se primjerice žene tretiraju kao niža bića, Jevreji se smatraju opasnom prijetnjom i sl.

Kontroverze[uredi | uredi izvor]

Iako se radi o sasvim izmišljenom fiktivnom liku koji potenciranjem određenih tema u stvari samo teži postizanju humorističnog efekta, nastupi i film s Boratom su redovito izazivali burnu reakciju. Posebno su na udaru njegovi vrlo iskrivljeni komentari o ženskom spolu i Jevrejima općenito. Njegovi kritičari često međutim zapadnu u kritiku svega onog što Borat čini i kaže, kao da se radi o stvarnom a ne o igranom liku. Posebno je zanimljivo da je sam Cohen Jevrej, a po obrazovanju vrlo dobro poznaje i razumije jevrejske teme.

Među brojnim osobama koje su se javno zgražale i oštro napadale taj tip humora je primjerice i Ministarstvo vanjskih poslova Kazahstana.

TV emisije i filmovi[uredi | uredi izvor]