Idi na sadržaj

Borat Sagdiyev

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Borat Sagdiyev

Borat Sagdiyev (30. juli, 1979.) je izmišljeni satirični lik kojeg je osmislio te ga i glumi britanski komičar i glumac Sacha Cohen.

Nastanak lika i prvi nastupi[uredi | uredi izvor]

Lik Borata je Cohen osmislio kao novinara iz Kazahstana, koji se susreće sa zapadnom civilizacijom i pri tome stalno radi usporedbe između svoje navodne domovine i zapadnih država (obično Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a). Lik se prvo pojavljivao u televizijskoj seriji Da Ali G Show.

Komični efekt Borat postiže potpunim nerazumijevanjem nekih osnovnih civilizacijskih dosega (od odijevanja, preko ponašanja u društvu i slično) potencirajući pri tome razlike u odnosu na Kazahstan kojeg prikazuje kao potpuno zaostalu i neciviliziranu državu u kojoj se primjerice žene tretiraju kao niža bića, Jevreji se smatraju opasnom prijetnjom i sl.

Kontroverze[uredi | uredi izvor]

Iako se radi o sasvim izmišljenom fiktivnom liku koji potenciranjem određenih tema u stvari samo teži postizanju humorističnog efekta, nastupi i film s Boratom su redovito izazivali burnu reakciju. Posebno su na udaru njegovi vrlo iskrivljeni komentari o ženskom spolu i Jevrejima općenito. Njegovi kritičari često međutim zapadnu u kritiku svega onog što Borat čini i kaže, kao da se radi o stvarnom a ne o igranom liku. Posebno je zanimljivo da je sam Cohen Jevrej, a po obrazovanju vrlo dobro poznaje i razumije jevrejske teme.

Među brojnim osobama koje su se javno zgražale i oštro napadale taj tip humora je primjerice i Ministarstvo vanjskih poslova Kazahstana.

TV emisije i filmovi[uredi | uredi izvor]