Boris Nemšić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Boris Nemšić je glavni izvršni rukovodilac austrijskog Telekoma, naučni savjetnik firme Frequentis Nachrichtentechnik, kao i član Savjeta Tehničkog univerziteta u Beču. Rođen je 17. augusta 1957 godine u Sarajevu, gdje je 1980 godine diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu. 1984. godine odlazi u Beč na dalji studij. 1990. promovira na Tehničkom univerzitetu u Beču, gdje radi kao naučnik na Institutu za tehniku vijesti i visoke frekvencije. Uz studij bavi se rukometom.

Od 1990. godine vodi odjel za razvoj mobilne komunikacije u firmi Ascom, kao i Bosch Telecom u Beču i Solothurn u Švicarskoj i Njemačkoj. 1997. prelazi u Telekom Austria na mjesto vođe odjela za korištenje mreže. Od 1998. godine proširuje tržište na područje zemalja jugoistočne Evrope i vodi tim hrvatskog Vipneta. 2000. godine postaje generalni direktor firme. Nemšić je oženjen i ima dvoje djece.