Boris Novković

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Boris Novković
Example alt text
Rođenje

25. decembar 1967.

Sarajevo, Jugoslavija

Boris Novković je hrvatski kantautor i pjevač pop muzike[1] mlađe generacije. Rođen je u Sarajevu.[2] Prvu gitaru je dobio sa 13 godina i još svira na njoj. Živi u Zagrebu.

Festivali[uredi | uredi izvor]

Boris Novković karijeru je započeo 1986. prvim albumom "Kuda idu izgubljene djevojke", a istoimeni singl mu je donio nezapamćeni uspjeh na prostorima bivše Jugoslavije. Najveći san mu je bio odlazak na Eurosong, a to se i dogodilo 2005, kada je na Dori pobjedio sa pjesmom u 'slavenskom stilu' "Vukovi umiru sami". U Kijevu je, nakon niza nesretnih okolnosti, završio 11. Najprodavaniji album je "Jači od sudbine" koji je prodao u više od 160 000 primjeraka. Njegovu karijeru krase pjesme poput: "Kuda idu izgubljene djevojke", "Jači i od sudbine", "Sve mijenja se", "U dobru i zlu", "Dok svira radio", "Šta je sa princezom moje vrele mladost", "Dijana", te posljednji hit "Ostvaren san". Bio je sudionik i pobjednik mnogobrojnih festivala. Nedavno je primio nagradu hrvatske muzičke scene "Zlatne ptice". 7. novembra 2006. u KD Vatroslavu Lisinskom održao je, za sve prisutne, a i samog Borisa, nezaboravni koncert prožet emocijama i sjećanjima na njegovih "prvih dvadeset" godina.

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Diskografija[uredi | uredi izvor]

  1. Kuda idu izgubljene djevojke...1986 120.000
  2. Jači od sudbine1987 160.000
  3. Dok svira radio1988 150.000
  4. Obojeni snovi1989
  5. 100X1991
  6. Struji struja1993
  7. U dobru i u zlu1995
  8. The best of Boris1995
  9. Sve gubi sjaj bez ljubavi1997
  10. Branim se1999
  11. Direkt2000
  12. Ko je kriv2002
  13. The best of 1995-20032003
  14. Ostvaren san2004

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Boris Novković". Discogs (jezik: engleski). Pristupljeno 2017-09-20. 
  2. ^ "BORIS NOVKOVIĆ". 2007-07-29. Pristupljeno 2017-09-20. 



System-users.svg Nedovršeni članak Boris Novković koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.