Borislav Stjepanović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Borislav Stjepanović
Rođenje (1946-05-08) 8. maj 1946 (73 god.)
Planinica, Bosna i Hercegovina

Borislav Boro Stjepanović, rođen u selu Planinica (Vareš, BiH) 8.5.1946. godine, je bosanskohercegovački glumac i režiser.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Apsolvirao je jugoslavensku i svjetsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu 1969. godine i diplomirao glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu 1971. godine. Odigrao je više od pedeset pozorišnih uloga.

Režirao je u Sarajevu (Otvorena scena OBALA, Kamerni teatar 55),u Mostaru i Podgorici. Na televiziji je igrao u više tv-filmova (Andra i Ljubica, Bife Titanik) i tv-serija (Građani sela Luga, Filip na konju, Osma ofanziva, Volim i ja narandže, Oriđinali, Viza za budućnost, Naša mala klinika, Lud - zbunjen - normalan). Igrao je u preko pedeset filmova (Sjećaš li se Doli Bel, Ko to tamo peva, Čudo neviđeno, Miris dunja, Kuduz, Gluvi barut, Urnebesna tragedija, Ničija zemlja,Ovo malo duše). Pedagoškim radom počeo se baviti 1971. godine asistirajući na predmetima Dikcija (1971-1973.) i Gluma (1976-1981.), na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Učestvovao je u osnivanju Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, gdje je radio od 1981. do 1992. godine. Školske 1992/93. godine bio je profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu.

Jedan je od osnivača Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju(1994. godine), gdje i danas radi kao redovni profesor na predmetu Gluma. Kao gostujući profesor predaje glumu i na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.

Nagrade i knjige[uredi | uredi izvor]

Za glumački rad nagrađivan je na Danima komedije u Jagodini, Dječijem festivalu u Kotoru, Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu i Sterijinom pozorju u Novom Sadu. Napisao je četiri knjige iz pedagogije glume: "Gluma I; Rad na sebi", "Gluma II; Radnja", Gluma III; Igra" i "Audicija; Sve o prijemnom ispitu". Prve dvije dobile su Sterijinu nagradu za teatrologiju, 1998. godine.