Bosanski oštrodlaki gonič - barak

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Barak

Bosanski oštrodlaki gonič - Barak je bosanskohercegovačka autohtona rasa psa, prvenstveno namijenjena za lov na krupnu i sitnu divljač.

Historija[uredi | uredi izvor]

Barak je ranije vođen kao keltski gonič, ilirski gonič, te bosanski barak. Glavne osobine psa su temperamentnost, hrabrost i upornost, veoma je dobrog karaktera, otporan i tvrd u teškim uslovima lova bh. planina. Pored lova, koristi se kao pas čuvar. Pasmina je registrovana u FCI (Međunarodnoj kinološkoj federaciji) u VI FCI grupi, II sekcija, a upisana pod brojem 155 s važećim standardom objavljenim 15. januara 1973. godine.

Uslijed ratnih dešavanja brojno stanje pasmine je smanjeno. U Bosni postoji izreka: "Dobar barak - sto dukata!" U prošlosti bio je lovački pas bosanskih plemića.

Građa[uredi | uredi izvor]

Visina psa je od 46-56 cm, a dužina trupa je veća od visine grebena za 10%. Težina je od 16-24 kg. Barak je snažan pas, duge i srednje široke glave.

Dlaka[uredi | uredi izvor]

Barak ima dugu i čekinjastu dlaku, koja se sastoji iz dva sloja. Osnovna boje su mu pšenično žuta, žutocrvena, zemljanosiva i tamnosiva. Na psu su česte bijele površine, a osnovne boje mogu biti i kombinovane.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]