Bosanski pogledi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Bosanski pogledi, emigrantski časopis koji je pokrenuo liberalni bošnjački disident Adil Zulfikarpašić u Beču 1960-ih godina. Pored Zulfikarpašića, u kreiranju lista učestvovali su i Smail Balić, Teufik Veladžić, Haris ef. Korkut, Izet Serdarević, Bećir Tanović i mnogi drugi iz bošnjačke političke emigracije. Ovaj se list, za razliku od mnogih srpskih i hrvatskih emigrantskih glasila, držao demokratskog kursa i kontinuirano promovirao ideju povratka bošnjačkog nacionalnog identiteta. U Jugoslaviji se u tom vremenu vodila složena i rizična kulturno-politička borba da se Bošnjacima konačno omogući da se nacionalno odrede, makar i pod vjerskim imenom, sa velikim početnim slovom (Muslimani). Bosanski pogledi i ljudi okupljeni oko lista su cijelo vrijeme zagovarali bošnjaštvo, kao stvarnu i jedinu nacionalnu identifikaciju bosanskih muslimana.


Početkom 1990-ih, list je doživio svoje bosansko izdanje ali je zbog neslaganja u redakciji ukinut septembra 1991.godine.


Noia 64 apps knode.png Nedovršeni članak Bosanski pogledi koji govori o novinarstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.