Bosansko narodno pozorište Zenica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Bosansko narodno pozorište Zenica  osnovano je početkom 1950. godine. Repertoar pozorišta je sastavljan s ciljem da bude savremen i angažiran. Postavljana su djela najznačajnijih svjetskih dramatičara, te brojnih bosanskohercegovačkih i južnoslavenskih autora. Tokom svoje historije BNP Zenica je izgradilo prepoznatljiv stil i zauzelo značajno mjesto u porodici bosanskohercegovačkih teatara. Prezentirajući vrhunska teatarska ostvarenja, BNP Zenica je ucestvovalo i bilo laureat na brojnim teatarskim festivalima, smotrama i susretima na prostorima bivše Jugoslavije – Pozorište je gostovalo u Crnoj Gori, Češkoj, Hrvatskoj, Italiji, Kazahstanu, Makedoniji, Njemačkoj, Poljskoj, Sloveniji, Srbiji i Vojvodini. Pozorište je dobilo brojene nagrade i društvena priznanja.

Osim teatarskih, BNP Zenica organizator je i domaćin različitih kulturnih i zabavnih programa i manifestacija, značajnih za cjelokupan kulturni život u gradu Zenici, u Zeničko-dobojskom kantonu i šire.  Bosansko naodno pozorište Zenica u okviru svojih produkcijskih mogućnosti tokom jedne pozorišne sezone premijerno izvodi 9-11 predstava namijenjenih publici razlicitih uzrasta. Dvije do tri predstave namijenjene su djeci i omladini, ostatak «odrasloj» publici. BNP Zenica se opredjeljuje za njegovanje i afirmisanje bosanskohercegovačkog književnog i dramskog naslijeđa. Posebna pažnja u repertoarskoj politici se poklanja dramatizacijama značajnih domaćih i stranih proznih djela, te stimulisanju i afirmisanju mladih dramatičara.

Tokom 60 godina postojanja BNP Zenica je izraslo u najznačajniju umjetničku instituciju u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine. Kroz svoje umjetničko djelovanje, BNP Zenica je postalo središte ne samo teatarskog, nego svekolikog umjetničkog i kulturnog života.

  • Direktor: Hazim Begagić
  • Rukovodilac Dječije scene: Miroljub Mijatović
  • Operativni rukovodilac: Dino Delić
  • Kućna rediteljka: Lajla Kaikčija
  • Dramaturg: Hasan Džafić
  • Šef tehnike: Elfad Baručija
  • Šef marketinga: Elvir Škiljo

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]