Granica između Bosne i Hercegovine i Srbije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Granica između Bosne i Hercegovine
i Srbije
Položaj Bosne i Hercegovine i Srbije
Karakteristike
Države Bosna i Hercegovina
Srbija
Dužina302 km
Historija
Ustanovljena1991, 1992.

Nakon raspada Jugoslavije i proglašenja nezavisnosti Bosne i Hercegovine
Granični prelazi
Broj16
ListaSpisak graničnih prijelaza

Granica između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije linija je razdvajanja između teritorija tih država. Njena dužina iznosi 302 km.

Historija[uredi | uredi izvor]

Granice Kneževine Srbije u vrijeme priznanja njene nezavisnosti

Granica je prvi put formirana 1878. i bila je vrlo slična današnjoj. Tada je Berlinskim sporazumom Osmanlijsko Carstvo priznalo nezavisnost Kneževine Srbije (koju je ubrzo nakon toga naslijedila Kraljevina Srbija), dok je područja Carstva koja odgovaraju današnjoj Bosni i Hercegovini, iako formalno još pod osmanlijskom kontrolom, okupirala Austro-Ugarska. Granica je ostala nepromijenjena kada je Austro-Ugarska anektirala Bosnu i Hercegovinu 1908.

Nakon Prvog svjetskog rata, 1918. godine, granica je nestala jer su te dvije teritorije ušle u sastav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, koja je 1929. preimenovana u Kraljevinu Jugoslaviju, a nakon Drugog svjetskog rata u sastav Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Unutar Jugoslavije granica je razdvajala socijalističke republike Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.

Nakon raspada Jugoslavije i početka rata u Bosni i Hercegovini 1992. granica je obnovljena, poprimivši trenutni izgled 2006, kada se Crna Gora izdvojila iz državne zajednice sa Srbijom.

Tok[uredi | uredi izvor]

Granica počinje od tromeđe ove dvije zemlje s Hrvatskom kod sela Jamene u općini Šid i ide Savom prema istoku. Od ušća Drine u Savu granica nastavlja ići Drinom prema jugu sve do Kamenice kod Višegrada, gdje se odvaja od rijeke i nastavlja prema jugoistoku, ograničavajući Nacionalni park Tara s jugozapada.

Zatim ide dalje prema jugu, prelazeći gornje padine planine Stolac (1.673 m) i rijeku Crni Rzav i dolazi do Uvca i Lima te zapadne periferije Priboja. Odatle nastavlja prema zapadu krivudavom linijom do planine Javorje, iza koje je tromeđa Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.[1]

Teritorijalni sporovi[uredi | uredi izvor]

Još postoje teritorijalni sporovi između dvije države, svi duž donjeg toka Drine – područje površine 40,42 km².

Jedan od njih odnosi se na područja oko hidroelektrana "Zvornik" i "Bajina Bašta" u općinama Zvornik i Srebrenica, čije su strukture vlasništvo Srbije, ali su vodotok koji ih napaja (Drina) i akumulacijski bazeni podijeljeni između država.

Drugi spor odnosi se na područje uz željezničku prugu Beograd – Bar (kojа prolazi kroz bosanskohercegovačku teritoriju u dužini 12 km), za koje bi srbijanske vlasti željele da je unutar granica Srbije, dok se treći odnosi na srbijansku općinu Priboj (unutar koje je bosanskohercegovačka eksklava Međurečje), koju dobrim dijelom okružuje bosanskohercegovačka općina Rudo, zbog čega bi vlasti u Srbiji htjele modificirati granicu.[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b Katarina Anđelković (3. 11. 2017). "Serbia–BiH border demarcation: A contentious matter?".

Literatura[uredi | uredi izvor]