Brügger & Thomet MP9

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Brügger & Thomet MP9
Upotreba
U službi 2004. - do danas
Korisnici Švicarska
Ratovi Rat u Afganistanu
Proizvodnja
Proizvođač Brügger & Thomet
Opis oružja
Težina 1.4 kg
Dužina 523 mm
Dužina cijevi 130 mm
Kalibar 9 mm Parabellum
6.5x25mm
.45 ACP
Domet 100 m
Spremnik municije 15/20/25/30 metaka
Brzina paljbe 900 metaka/min
Brzina zrna 400 m/s

Brügger & Thomet MP9 je automatski pištolj razvijen na temelju Steyr TMP-a te ga proizvodi švicarska firma Brügger & Thomet. Razlikuje se od austrijskog originala po kundaku koji se sklapa na desnu stranu te integriranim picatinny šinama i novoj sigurnosnoj blokadi okidača. Poluautomatska verzija nosi naziv TP9 te je slična Steyr SPP.

Opis[uredi | uredi izvor]

MP9 automat, s preklopljenim kundakom ima dužinu od 30.5 cm. Istina, na svijetu postoje i 2 kraća automata (MAC 10/11 i Škorpion vz.61) ali su ili zastarjelog kalibra (7.65 ACP) ili rade na principu slobodnog zatvarača što je konceptualno prevaziđen sistem zbog izrazito loše preciznosti.

Sam MP9 je dizajniran bez izloženih pokretnih dijelova čime postaje idealan za primjenu u specijalnim policijskim jedinicama, službenim vozilima, VIP ili Close-Protection timovima, patrolama granične policije, posadama oklopnih vozila i letjelica, komandnom osoblju te neuniformisanim službenim licima angažovanim na nadzoru ili prismotri.

Okviri za municiju MP9 automata su izrađeni od ekstremno otporne transparentne plastike, i to u kapacitetima od 15, 20, 25 i 30 metaka. Po izboru korisnika, dostupni su i okviri sa većim ili manjim kapacitetom, te okviri u bojama po izboru.

MP9, u maniru modernih automata, funkcioniše na principu kratkog, odgođenog trzaja uz „obrtno bravljenje“ cijevi. Razlog za ovakav dizajn leži u velikom smanjenju tzv. recoil impulse tj. povratnog trzaja čime se postiže veća stabilnost, a samim time i velika, za automat, upravo nevjerovatna preciznost.

MP9 je opremljen standardno dobrim „Ghost ring“ nišanima koji se mogu jednostavno podešavati. Uz to, pošto je MP9 prvenstveno namijenjen specijalnim jedinicama, automat posjeduje integralnu MIL STD 1913 – Picatinny šinu za taktičke dodatke na gornjem dijelu navlake zatvarača.

U saradnji sa renomiranim švedskim proizvođačem „Red Dot“ nišana, kompanijom „AIMPOINT AB“, razvijen je novi Aimpoint-ov model, Micro T-1, izuzetno malih dimenzija sa 12-stepenim podešavanjem jačine „Red Dot“ (crvene nišanske tačke). Ovako opremljen MP9 omogućava istinsko „point & shoot“ gađanje uz vrhunsku preciznost što je posebno bitno pripadnicima specijalnih policijskih jedinica.

Cijev automata je posebno prilagođena za vrhunski prigušivač zvuka, koji također proizvodi B&T - QD SD. Ilustrativno je reći da ekspedicione trupe SAD u Iraku trenutno imaju preko 70.000 zahtjeva za prijevremeni otpust vojnika usljed gubitka sluha! Ovaj podatak dodatno ističe nužnost svakodnevne upotrebe prigušivača zvuka.

Verzije[uredi | uredi izvor]

  • A1 – MP9 s preklopnim kundakom, gornjom Picatiny MIL STD 1913 šinom za taktičke dodatke i integralnim prednjim rukohvatom.
  • A2 – MP9 A1 s fiksnim kundakom
  • A3 – omiljena verzija MP9, s preklopnim kundakom, bez prednjeg taktičkog rukohvata, sa Picatinny MIL STD 1913 šinom na gornjem dijelu kućišta te s prednje donje strane automata.
  • A4 – MP9 A3 s fiksnim kundakom.
  • TP 9 – Poluautomatska verzija MP9, predviđena za civilno tržište u SAD.[1]

Korisnici[uredi | uredi izvor]


Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 6. 3. 2016. Pristupljeno 8. 5. 2014.