Braća Grimm (film)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Braća Grimm
Izvorni naslovThe Brothers Grimm
RežiserTerry Gilliam
Producent
  • Charles Roven Izmijeni na Wikipodacima
Scenarist(i)Ehren Kruger
Uloge
Muzika
  • Dario Marianelli Izmijeni na Wikipodacima
Žanr
KinematografijaNicola Pecorini, Newton Thomas Sigel Izmijeni na Wikipodacima
Montaža
  • Lesley Walker Izmijeni na Wikipodacima
Produkcija
Distributer
Premijera2005.
Trajanje118 minuta
ZemljaSAD
JezikEngleski

Braća Grim je avanturističko-fantastični film koji je 2005. godine režirao Terry Gilliam. Glavne uloge tumače Matt Damon, Heath Ledger i Lena Headey u izmišljenom portretu Braće Grimm dok putuju kao mađioničari po Njemačkoj koja je tada bila okupirana od Francuske tokom ranog 19. vijeka. Međutim, braća na kraju nailaze na istinsko prokletstvo kao iz bajke koje zahtijeva stvarnu hrabrost umjesto njihovih uobičajenih lažnih egzorcizama. Sporedne uloge tumače: Peter Stormare, Jonathan Pryce i Monica Bellucci. U februaru 2001. Ehren Kruger je prodao svoj scenarij Metro-Goldwyn-Mayeru (MGM). Kad je Gilliam angažiran kao režiser, scenarij su prepravili Gilliam i Tony Grisoni, ali je Udruženje američkih pisaca odbilo dati im zasluge za njihov rad, pa je Kruger jedini dobio kredit za pisanje scenarija. MGM je na kraju odustao da bude distributer, ali je odlučio sufinansirati Braću Grimm zajedno sa Dimension Films i Summit Entertainmentom, dok je Dimension preuzeo dužnost distribucije. Film je u potpunosti snimljen u Češkoj. Gilliam je često imao nesuglasice s braćom Weinstein, Bobom i Harvyem, što je uzrokovalo da prvobitni datum početka prikazivanja zakasni skoro deset mjeseci. Braća Grim su se konačno počeli prikazivati 26. augusta 2005. Film je zaradio pomiješane ocjene kritičara, a na kino-blagajnama je zaradio 105,3 miliona dolara. Na Filmskom festivalu u Veneciji bio je nominiran za nagradu Zlatni lav.[1]

Radnja[uredi | uredi izvor]

Will i Jake Grimm su putujući mađioničari koji stižu u okupiranu Njemačku od strane francuza tokom ranog 19. vijeka. Oni dolaze u grad Karlstadt kako bi ga oslobodili od duhova vještica. Međutim, nakon što su ubili "duha", otkriva se da su braća Grimm zapravo postavili lažne demone i čudovišta kako bi prevarili selo. Nakon toga, dok slave u gostionici, talijanski mučitelj Cavaldi odvodi ih francuskom generalu Delatombeu. Delatombe ih prisiljava da razriješe misteriju: djevojčice iz malog sela Marbadena nestaju, a seljani su uvjereni da su za to odgovorna nadnaravna bića. Braća su dobili zadatak da otkriju ko je odgovoran, pod pretpostavkom da je to djelo varalica poput njih samih. Međutim, oni ubrzo otkrivaju da je to u stvari djelo stvarne natprirodne sile: prekrasne, a u isto vrijeme i opasne, 500-godišnjakinje, Thuringianske Kraljice koja krade djevojke kako bi povratila vlastitu ljepotu.

Kralj Childeric I je jednom davno došao u šumu da sagradi grad dok je njegova kraljica eksperimentirala sa crnom magijom kako bi stekla vječni život. Utom dolazi bubonska kuga a ona gradi visoku kulu kako bi je izbjegla, dok njen muž i svi ispod nje umiru od zaraze. Ali ona nije razumjela da se kuga prenosila putem vjetra i uskoro je propala i počela se raspadati tokom godina. Njena čarolija omogućila joj je besmrtni život, ali ne i mladost i ljepotu. Njen mladenački izgled sada postoji samo u ogledalu, izvoru njenog života, nešto kao iluzija i ništa više. Potrebno joj je da popije krv 12 mladih žena kako bi povratila svoju ljepotu, do tada ih je 10 već prijavljeno kao nestalo.

Kraljica radi na čaroliji da povrati svoju ljepotu uz pomoć svog vukodlaka lovca s čarobnom sjekirom, vranama i raznim stvorenjima u šumi. Braća Grimm, uz pomoć Angelike, poznate lovice iz sela, i Cavaldija namjeravaju pobijediti kraljicu. Nakon što još jedna djevojčica nestaje, Cavaldi odvodi braću Grimm i Angeliku nazad do Delatombea. Pošto nisu uspjeli, Cavaldi dobija naredbu da ubije obojicu braće, ali nakon što oni uvjeravaju Delatombea da su magiju u šumi zapravo uzrokovali njemački pobunjenici, on ih šalje nazad, dok Cavaldi ostaje sa Angelikom u selu. Jake ulazi u toranj, ali druga djevojka po imenu Saša pretvorena je u kolačić od đumbira, uprkos naporima Angelike i Cavaldija da je spasu.

U tornju Jake primjećuje 12 grobnica u kojima mora ležati dvanaest žrtava. Kad se Sašino tijelo pojavljuje iz izvora, vukodlak ju odnosi u grob. Nakon što su spasili Sašu i uzeli mađioničarsku sjekiru, braća Grimm se vraćaju u selo. Čarobna sjekira je jedino čega se drveće u šumi boji. Delatombe hapsi braću i uvjeren da su prevaranti. Francuski vojnici počinju spaljivati šumu a Cavaldi izražava braći žaljenje, ali Angelika ih na kraju spašava. Otkriveno je da je vukodlak Angelikin otac, koji pod kraljičinim zapovijedanjem omogućava čaroliju. Angelikin otac je utapa, postajući 12. žrtva. Braća stižu do kule dok kraljica izdiše ledeni vetar koji gasi šumski požar. Delatombe primjećuje da su braća Grimm pobjegli i kreće u potjeru za njima zajedno s Cavaldijem. Kad Cavaldi odbija ubiti braću, Delatombe ga upuca, ali Will probada Delatombea.

Na kraju, kraljica je usmrćena kad Jake razbija začarano ogledalo u kuli. Vukodlak nastavlja ulogu Angelikinog oca i uništava ostatak ogledala tako što skače s prozora zajedno s njim, a začarani Will ga prati, koji ga pokušava zaustaviti. Napolju, Cavaldi, zaštićen od metka sa Grimmovim lažnim čarobnim oklopom, recitira talijansko prokletstvo. Kula se raspada. Jake budi Angeliku. Ostalih 11 djevojčica i Will također su spašeni. Kako je nestala prijetnja i vratile se njihove kćeri, mještani radosno i u znak zahvalnosti prema braći organiziraju slavlje. Cavaldi ostaje u selu i pridružuje se slavlju. Braća Grimm raspravljaju o novoj profesiji, pretpostavljajući da trebaju početi sa pisanjem bajki.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "The Brothers Grimm". imdb.com.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]