Braunau na Innu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Braunau am Inn (grad))
Idi na: navigaciju, pretragu
"Braunau am Inn" preusmjerava ovdje. Za okrug, pogledajte Braunau am Inn (okrug).
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Braunau am Inn
Stadtplatz Braunau am Inn.jpg
Centar grada
Grb Položaj
Grb općine Braunau am Inn
Austria location map.svg
Red pog.svg

Osnovne informacije
Država: Flag of Austria.svg Austrija
Pokrajina: Flag of Upper Austria.svg Gornja Austrija
Općina: Braunau am Inn
Stanovništvo: 17.333 popis (2008)
Površina: 24,8 km2
Gustoća: 699 stanovnika na km2
Pozivni broj: +43 7722
Poštanski broj: 5280
Administracija
Vrsta naselja: Grad
Gradonačelnk: Johannes Waidbacher
Web stranica:

Braunau am Inn (Braunau na Innu) je pogranični grad u Austriji, smješten oko 60 kilometara sjeverno od Salzburga, 120 kilometara istočno od Linza i oko 110 kilometara zapadno od Minhena, u istoimenom okrugu u pokrajini Gornja Austrija. Braunau leži na jednoj od obala rijeke Inn (u Austriji), dok se na drugoj strani rijeke nalazi njemački grad Simbach.

Grad je možda najpoznatiji kao mjesto gdje se 20. aprila 1889. godine rodio Adolf Hitler, u kući na adresi Salzburger Vorstadt 15. Ispred te kuće je 1989. godine gradska uprava podigla obilježje u vidu memorijalne stijene na kojoj piše (prijevod sa njemačkog): "Za mir, slobodu i demokratiju. Nikad fašizam. U znak sjećanja na milione ubijenih ljudi".

U samo nekoliko kilometara udaljenom selu Marktl am Inn (Marktl na Innu) 16. aprila 1927. godine rođen je papa Benedikt XVI.