Brenton Tarrant

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Brenton Tarrant

Brenton Tarrant je australijski državljanin i terorista, porijeklom iz Graftona, Novi Južni Vels. [1] Kao trener u fitness centru radio je između 2009. i 2011. godine, a zatim je napustio Australiju da bi putovao Evropom i Azijom. Nakon povratka sa putovanja naselio se na Novom Zelandu.

Teroristički čin je počinio 15. marta 2019. napadom na dvije džamije u Christchurchu, ubivši najmanje 49 ljudi. Za 17 minuta, opremljen poluautomatskim oružjem, emitovao je svoju akciju uživo na društvenim mrežama. Nedavno je na internetu objavio svoju namjeru da izvrši masakr "protiv osvajača". Uhapšen je istog dana sa još trojicom osumnjičenih.

Ranije je objavio "manifest" od 74 stranice pod nazivom "The Great Replacement", u kojem je osudio širenje islama i "bijeli genocid". U svom pasusu spominje napad od 7. aprila 2017. u Stockholmu i situaciju u Francuskoj, uključujući i antihrišćanske akcije i poraz Marine Le Pen u drugom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj 2017. iako on kaže da se protivi Nacionalnom frontu, prema njegovim riječima "potpuno nesposoban za stvaranje stvarne promjene i bez održivog plana za spašavanje Francuske". Rekavši da predstavlja "milione Evropljana", poriče da je povezan sa bilo kojom organizacijom. Spominje kratak kontakt sa norveškim teroristom Andersom Breivikom, koji bi mu dao svoj pristanak za plan napada.[2][3]

Reference[uredi | uredi izvor]