Brenton Tarrant

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Brenton Harrison Tarrant
Rođenje (1990-10-27) 27. oktobar 1990 (32 godine)
NacionalnostAustralac
Poznat(a) poNapad na džamije u Christchurchu
Krivične prijave51 optužba za ubistvo

40 optužbi za pokušaj ubistva

Jedna optužba za terorizam [1]
Krivične kazneDoživotni zatvor bez mogućnosti uvjetnog otpusta
Krivični statusU zatvoru

Brenton Tarrant australijski je državljanin i terorist, porijeklom iz Graftona, Novi Južni Vels. [2] Kao trener u fitnes-centru radio je između 2009. i 2011, a zatim je napustio Australiju da bi putovao Evropom i Azijom. Nakon povratka s putovanja naselio se na Novom Zelandu.

Teroristički čin počinio je 15. marta 2019. napadom na dvije džamije u Christchurchu, ubivši najmanje 49 ljudi. Za 17 minuta, opremljen poluautomatskim oružjem, emitovao je svoju akciju uživo na društvenim mrežama. Malo prije toga na internetu je objavio svoju namjeru da izvrši masakr "protiv osvajača". Uhapšen je istog dana s još trojicom osumnjičenih.

Ranije je objavio "manifest" od 74 stranice pod nazivom "The Great Replacement", u kojem je osudio širenje islama i "bijeli genocid". U svom pasusu spominje napad od 7. aprila 2017. u Stockholmu i situaciju u Francuskoj, uključujući i antikršćanske akcije i poraz Marine Le Pen u drugom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj 2017. iako on kaže da se protivi Nacionalnom frontu, prema njegovim riječima, "potpuno nesposobnom za stvaranje stvarne promjene i bez održivog plana za spašavanje Francuske". Rekavši da predstavlja "milione Evropljana", poriče da je povezan s bilo kojom organizacijom. Spominje kratak kontakt s norveškim teroristom Andersom Breivikom, koji bi mu dao pristanak za plan napada.[3][4]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Šablon:Xite web
  2. ^ "Christchurch terror attack: Life of alleged killer Brenton Tarrant". newshub.co.nz. 16. 3. 2019.
  3. ^ "Attentat in Christchurch: Polizei findet weiteren Toten". spiegel.de (jezik: njemački). 16. 3. 2019.
  4. ^ "Brenton Tarrant verzichtet auf Anwalt" (jezik: njemački).