Brian May

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Brian May

Brian Harold May CBE (rođen u Hamptonu, Middlesex, Engleska, Ujedinjeno Kraljevstvo 19. jula 1947) engleski je gitarist grupe Queen. Još kao dječak radi svoju prvu gitaru s ocem, napravljenu od drveta starog kamina. Naziva je Red Special, te s njom izvodi mnogobrojne Queenove hitove kojima daje upečatljiv zvuk.[kako?] Brianovi rani uzori bili su Cliff Richard i grupa The Shadows, kao i Jimi Hendrix. Na mnogim Queenovim albumima Brian se pojavljuje kao vodeći vokal na mnogim pjesmama kao "39", "Sail Away Sweet Sister", "Good Company", "Some Day One Day" itd. Potpisuje hitove kao što su "We Will Rock You", "Flash", "Who Wants to Live Forever", "Too Much Love Will Kill You" na kojima također nastupa kao prateći vokal. Nakon razilaska grupe Queen 1991, izlazi nekoliko njegovih albuma koji nisu doživjeli sličan komercijalni uspjeh, kao oni s grupom Queen. Najboljim od njih može se smatrati[prema kome?] onaj iz 1992. pod nazivom Back To The Light, na kojem se nalazi i hit-singl "Driven By You" upotrebljavan u mnogobrojnim reklamama, kao u onoj za vozila marke Ford.[potreban citat] Kad su u jednom intervjuu pitali Cliffa Richarda ko bi bio gitarist u njegovu bendu iz snova on je odgovorio Brian May, na što je Brian May vrlo ponosan.[potreban citat] Danas Brian i Roger Taylor još nastupaju širom svijeta pod nazivom Queen + Paul Rodgers, gdje ih na vokalu prati Paul Rodgers, bivši član grupa Free i Bad Company. Brian je dobar prijatelj s Axlom Roseom i Slashom iz grupe Guns N' Roses s kojima je nastupao na turneji 1992. kao gost. Također u dosta prilika nastupao sa Zuccherom i Aliceom Cooperom, kao i u mnogobrojnim drugim "all star" gitarskim događajima.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]