Brian May

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Brian May

Brian Harold May (Brajan Harold Mej) je čuveni gitarista grupe Queen, rođen 19. jula 1947. godine. u Velikoj Britaniji. Još kao dječak radi svoju prvu gitaru s ocem, napravljenu od drveta starog kamina. Naziva je Red Special, te s njom izvodi mnogobrojne Queenove hitove kojima daje upečatljiv zvuk. Brianovi rani uzori su bili Cliff Richard i grupa The Shadows, kao i naravno legendarni Jimi Hendrix. Na mnogim Queenovim albumima Brian se pojavljuje kao vodeći vokal na mnogim pjesmama kao "39", "Sail Away Sweet Sister", "Good Company", "Some Day One Day", itd. Potpisuje hitove kao što su "We Will Rock You", "Flash", "Who Wants To Live Forever", "Too Much Love Will Kill You" na kojima također nastupa kao prateći vokal. Nakon razilaska grupe Queen 1991, izlazi nekoliko njegovih albuma koji nikad nisu doživjeli komercijalni uspjeh, kao oni s grupom Queen. Najboljim od njih može se smatrati onaj iz 1992. pod nazivom "Back To The Light", na kojem se nalazi i hit singl "Driven By You" upotrebljavan u mnogobrojnim reklamama, kao u onoj za vozila marke Ford. Kad su u jednom intervjuu pitali Cliffa Richarda ko bi bio gitarist u njegovu bendu iz snova on je odgovorio Brian May, na što je Brian May vrlo ponosan. Danas Brian i Roger Taylor još nastupaju širom svjeta pod nazivom Queen + Paul Rodgers, gdje ih na vokalu prati bivši član grupa Free i Bad Company Paul Rodgers. Brian je dobar prijatelj s Axl Roseom i Slashom iz grupe Guns and Roses s kojima je nastupao na turneji 1992. kao gost. Također u dosta prilika nastupao sa Zuccherom i Alice Cooperom, kao i u mnogobrojnim drugim "all star" gitarskim događajima.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]