Bridgestone

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Bridgestone Corporation
Industrija Proizvodnja
Osnovano 1. marta 1931.
Sjedište Flag of Japan.svg Tokyo, Japan
Ključne osobe Shoshi Arakawa, CEO
Proizvodi Guma
PrihodUS$ 29.7 milijardi (2007.)
Neto dobit ▲ US$ 1.5 milijardi (2007.)
Zaposleni 133.752 (2007.)
Veb-sajt www.bridgestone.com

Bridgestone (株式会社ブリヂストン Kabushiki-gaisha Burijisuton), punim imenom Bridgestone Corporation, je multinacionalni konglomerat za proizvodnju guma osnovan 1931. u gradu Kurume (Japan) od strane Shojira Ishibashija (Ishibashi Shjir). Ime Bridgestone dolazi od doslovnog prijevoda riječi ishibashi sa japanskog na engleski, što znači kameni most (engleski: stone bridge).

Historija[uredi | uredi izvor]

Nakon završetka Drugog svjetskog rata Bridgestone počinje proizvodnju motocikala, ali njihova glavna zarada dolazi od prodaje guma konkurentima kao što su Honda, Suzuki i Yamaha. Proizvodnja motocikala je prekinuta 1972. Godine 1988. Bridgestone je kupio američku kompaniju guma Firestone.

Auto-moto sport[uredi | uredi izvor]

Utrke formula[uredi | uredi izvor]

Bridgestone je započeo ulaganje u auto-moto sportove 1980-ih razvijajući gume za takmičarske serije kao što su Formula 2, Formula 3, Formula Ford, Formula Opel Lotus i karting.

Bridgestone je isporučivao gume za Formulu 1 od 1997. godine, iako su jednokratno proizvodili Formula 1 gume u Velikoj nagradi Japana 1976. i 1977. za japanske takmičare kao što je Kazuyoshi Hoshino i njegovi Heros Racing i Kojima.

Bridgestone je koristio Ligier JS41 kao testno vozilo 1996.

Japanska kompanija se odlučila za opskrbu guma u Formuli 1 godine 1995, potpomognuti njihovim CEO-om Yoichirom Kaizakijem, s ciljem poboljšanja vrijednosti brenda Bridgestone na evropskom tržištu, gdje su bili uvelike inferiorni u usporedbi sa njihovim starim rivalom, Michelinom. Iako je u početku bilo planirano da uđu u prvenstvo u sezoni 1998, ipak su pomjerili na sezonu 1997, jer je inžinjerijski odjel pod vodstvom Hirohidea Hamashime imao brz napredak u razvoju. Istovremeno je Hiroshi Yasukawa, generalni direktor odjela za auto-moto sportove, također najbolje iskoristio iskustvo i kontakte u Evropi, stvorene u doba Bridgestoneove evropske F2 ere (1981 - 1984), i odmah izgradio logistiku za Formulu 1.