Brkovi (bend)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Brkovi
Porijeklo Zagreb, Hrvatska
Žanrovi punck rock
turbofolk
Karijera 2004-sada
Veb-sajt www.brkovi.com
Članovi Shamso 69 (vokal)
Sepra (gitara)
Žorž (gitara)
Tomac (bas-gitara)
Šarac (bubnjevi)
Bivši članovi Giga (vokal)
Albumi
Pizda materina Brkati gosti punkfolkwellness
(2014) (2013) (2009)

Brkovi su hrvatski turbofolk-punk rock bend iz Zagreba. Udaljene žanrove su duhovito spojili u melodioznu cjelinu. Od turbofolka koriste emotivne stihove spojene sa žestinom punk rocka i težinom heavy metala. Njihove prostodušne tekstove prožima direktan svirački stil.

Albume objavljuju samostalno, bez posredništva diskografske kuće. Smatraju kako im izdavačka kuća za promociju albuma uopće nije potrebna, već sav posao oko cjelokupne organizacije obavljaju sami.[1] Kao razloge navode prisutnost interneta kao i činjenicu da ako bi potpisali ugovor s izdavačkom kućom ne bi mogli nuditi albume za besplatno preuzimanje, što žele raditi.[2] Svi njihovi albumi u potpunosti se mogu preuzeti u mp3 formatu na njihovoj službenoj web stranici (za nisku cijenu se mogu kupiti i u web shopu). Albume prave u standardnom CD obliku koje distribuiraju na nastupima. I po svojim ostalim osobinama Brkovi su pravi punk rock bend. Umjesto pravih imena predstavljaju se nadimcima, albume nude besplatno, tekstovi pjesama su uvredljivi i seksistički. Ipak, ovaj bend je uobičajenu društvenu i političku tematiku punka zamijenio ljubavnim tekstovima tipičnima za turbofolk i zabavnu muziku. Sadašnji pjevač Shamso 69 dolazi u bend 2007 kada je zamijenio prvog pjevača.[1] Shamso 69 je autor i većine tekstova.

Muziku kakvu sviraju Brkovi i prije su svirali mahom bosanski bendovi kao što su Vatreni poljubac i Nervozni poštar. Do sada su objavili četiri studijska albuma: punkfolkwelness, Društvo brkatih mladića, Balkanski Esperanto i Pizda materina te album Brkati gosti na kojem razni bendovi (Atheist Rap, S.A.R.S., Postolar Tripper, Kiša metaka, Motus, ST!llness, Mašinko i dr.) sviraju obrade njihovih pjesama.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Studijski albumi
  • punkfolkwellness (2009)
  • Društvo brkatih mladića (2010)
  • Balkanski Esperanto (2012)
  • Brkati gosti (2013)
  • Pizda materina (2014)
  • Live in Mocvara/Uzivo u Ksetu (2007)

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b Behind the veil.com Archived 20 March 2015[Date mismatch] at the Wayback Machine. intervju, Shamso 69
  2. ^ Youtube.com intervju za radio Studentski centar, Tomac i Shamso 69

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]