Brod ludaka

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Za razliku od broda Argonauta, gdje svaki član posade predstavlja arhetip svake ljudske vještine, brod ludaka je suprotan. Brod ludaka predstavlja satiru broda Argonauta. Na brodu ludaka se nalaze antiarhetipovi čovječanstva. Legenda o brodu ludaka ima svoje historijsko utemeljenje u srednjovjekovnom običaju da gradovi brodovima šalju svoje ludake u druge gradove. Naime, tada nisu postojale ludnice, te gradovi naprosto nisu znali što da učine s ljudima koji se nikako ne mogu uklopiti u društvo, odnosno s ludacima, pa su stoga svoju muku prebacivali na drugoga. Otud legenda, slika Hieronymusa Boscha i pjesma The Doors-a o brodu ludaka.

O navedenoj temi je pisao Michel Foucault u svojoj knjizi "Historija ludila u doba klasicizma". On navodi da su se ludaci često povjeravli brodarima. Primjerice gradske su vlasti brodarima u Frankfurtu ostavli u dužnost da grad oslobode jednog ludaka koji je hodao gol. Trgovci i brodari dovodili su ludake u veća trgovačka mjesta gdje bi ih "gubili" i tako su čistili svoj matični grad od ludaka ili bi ih pak vodili na hodočašće u neko sveto mjesto i tamo ih ostavljali.