Broj 1

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Alan Ford Logo.gif
Broj 1
Nakon 10 epizoda, članovi Grupe TNT konačno su vidjeli svoga pravog šefa. Ovo je bio Broj 1.
Nakon 10 epizoda, članovi Grupe TNT konačno su vidjeli svoga pravog šefa. Ovo je bio Broj 1.
Pravo ime Nepoznato
Uloga Šef Grupe TNT
Prvo pojavljivanje 11. epizoda (Broj 1)
Dob Nepoznata
Visina Nepoznata
Težina Nepoznata


Broj 1 je jedan od glavnih junaka stripa Alan Ford. Vođa je famozne Grupe TNT i mozak svih njenih operacija.

Opis lika[uredi | uredi izvor]

Broj 1, ili kako ga često u stripu zovu, Njegova visost, je sijedi starac paralitičar sa dugačkom bijelom bradom i čupercima kose u obliku đavolskih roščića. Ima naglašeni dugački vještičiji tanki nos sa dlakavim benom, a karakteristični lik upotpunjuje jedan jedini zub, koji proviruje iz prenaglašenih širokih usta sa tankim usnama.

Invalidska kolica u kojima provodi svoje vrijeme su rađena u karakterističnom "Grunfovskom" stilu, drvena skalamerija, nevješto povezana da podsjeća da stolicu, sa dva točka od kojih je jedan automobilska guma, a drugi je drveni kolski točak.

Priča o Broju 1[uredi | uredi izvor]

Prvo pojavljivanje[uredi | uredi izvor]

Broj 1 se prvi put pojavljuje u 11. broju Alana Forda. Do tada je vodstvo Grupe TNT bilo u rukama Debelog Šefa, a nakon 11. broja Broj 1 preuzima tu ulogu, a Šef biva pretvoren u spavalicu i neradnika.

Porijeklo Broja 1[uredi | uredi izvor]

O Broju 1 se ne zna gotovo ništa. No, u epizodi "Sjećam se", pokušavajući se prisjetiti zaboravljenog lika, Broj 1 nabraja sve poznanike kojih se sjeća od početka svog života, te tako saznajemo da mu je prvi poznanik bio neandertalac, pa zatim momak iz pećine kod Krapine... Iako star, sijed i iznemogao Broj 1 ima živog oca, koji se također više puta pojavljuje u stripu.

U maloj crnoj knjižici, koju uvijek nosi sa sobom, se nalaze podaci i grijesi iz prošlosti o svemu i svakomu, a iz historijskih priča u kojima samo on uživa, i koje vrlo rado priča ostatku Grupe TNT, saznajemo da je, direktno ili indirektno, učestvovao u većini poznatih historijskih događaja.

Junaci iz priča Broja 1[uredi | uredi izvor]

U pričama Broja 1, pored njega, glavne uloge imaju i ličnosti poput:

i mnogih drugih.

Karakterne osobine[uredi | uredi izvor]

Zajedljivi i prefrigani Broj 1 je iznimno škrt pa sve finansijske uspjehe grupe zadržava za sebe a svojim ljudima daje tek mrvice. Opisan je kao beskrupulozni, egoistični paralitik koji svojim karizmatičnim likom ipak na neki način privuče čitaoce.

Smrt Broja 1[uredi | uredi izvor]

Autor je u stripu "Umro je Broj 1" odlučio usmrtiti Broja 1, no nakon nekoliko epizoda, ipak ga je vratio u život u epizodi "Hik hik hura", objašnjavajući kako je njegova smrt bila lažna i režirana kako bi se otkrili skriveni neprijatelji Grupe TNT.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]