Idi na sadržaj

Brza cesta B4 (Bosna i Hercegovina)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Brza cesta B4
Osnovni podaci
VrstaBrza cesta
Dužina20 km
NadležnostJP Autoceste FBiH
Vrijeme gradnje2018-
Dionica
PočetakSarajevo
ViaLjubogošta, Pale, Prača, Hrenovica, Goražde-Sjever, Goražde-Istok
KrajGoražde
Lokacija
Država Bosna i Hercegovina
GradoviSarajevo, Pale, Prača, Goražde

Brza cesta B4 je planirana brza cesta u Bosni i Hercegovini, koja bi trebala povezivati Sarajevo, preko Pala i Prače [1] sa Goraždem.

Izgradnja[uredi | uredi izvor]

Ugovor o probijanju glavne i servisne cijevi i izrade primarne podgrade cestovnog tunela Hranjen, što predstavlja početak izgradnje prve faze brze ceste Sarajevo – Goražde potpisan je 22. septembra 2018. godine.

Izvođač radova je Euro-asfalt d.o.o. Sarajevo, Bosna i Hercegovina.

Nadzor nad izvođenjem radova vrši IPSA INSTITUT d.o.o. Sarajevo.

Vrijednost radova je 81.899.883,00 KM sa uračunatim PDV-om, a sredstva u visini od 65 miliona KM su osigurana Odlukom Vlade Federacije BiH iz akumuliranih dobiti BH Telecoma.[2]

Tehničke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Tunel Hranjen bit će dug 5,5 kilometara, a sastojat će se od dvije cijevi. Jedna će biti namijenjena za saobraćaj motornih vozila i kroz nju će prolaziti dvije saobraćajne trake, za svaki smjer po jedna. Druga cijev će biti servisna i koristit će se za održavanje tunela, kao i za slučaj eventualnih nesreća u tunelu.

Radi sigurnosti učesnika u saobraćaju tunel će imati 16  prolaza za evakuaciju pješaka, pet poprečnih prolaza za interventna vozila (u slučaju požara) kao i 10 parkirnih niša za zaustavlja vozila u kvaru.

Rok za izgradnju ovog najdužeg cestovnog tunela u Bosni i Hercergovini je 36 mjeseci.

Projekt izgradnje brza ceste duge 19,4  kilometara koja će spojiti Sarajevo i Goražde u poluprofilu vrijedan je 190 miliona KM i podijeljen je u dvije faze. Radovi drugog lota prve faze će uključivati sekundarnu oblogu i opremanje tunela i izradu brze ceste u poluprofilu.

Izgradnja tunela Hranjen predstavlja historijski projekat za Goražde jer će se cestovna udaljenost ovog grada na Drini i Sarajeva sa sadašnjih 95,6 smanjiti na 56 kilometara. S obzirom na kvalitet nove trase, vožnja između Sarajeva i Goražda će trajati svega 45 minuta, umjesto dosadašnji sat i pol.[2]

Slike[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "PP FBIH 2008-2028". Arhivirano s originala, 24. 10. 2015.
  2. ^ a b "BC Prača - Goražde (tunel Hranjen)". JP Autoceste FBiH. Pristupljeno 26. 3. 2021.


Nedovršeni članak Brza cesta B4 (Bosna i Hercegovina) koji govori o saobraćaju treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.