Idi na sadržaj

Brzi i žestoki 5

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Brzi i žestoki 5
Izvorni naslovFast Five
RežiserJustin Lin
Producent
  • Neal H. Moritz
  • Vin Diesel
  • Michael Fottrell
Scenarist(i)Chris Morgan
Uloge
MuzikaBrian Tyler
ŽanrAkcija
KinematografijaStephen F. Windon
Montaža
  • Christian Wagner
  • Fred Raskin
  • Kelly Matsumoto
Produkcija
  • Original Film
  • One Race Films
DistributerUniversal Pictures
Premijera2011.
Trajanje130 minuta
ZemljaSAD
JezikEngleski
Budžet125 miliona $[1]
Zarada626,1 milion $[2]
PrethodnikBrzi i žestoki (2009)
NasljednikBrzi i žestoki 6

Brzi i žestoki 5, film poznat i kao Pljačka u Riju je američki akcijski film i peti dio serijala Brzi i žestoki. Scenario je kao i u prethodnicima pisao Chris Morgan, a režiser je po treći put Justin Lin. Film je prikazan u Australiji 20. aprila 2011. dok se u SAD prikazao 9 dana kasnije.

Dok su razvijali ovaj dio serijala, u Universal studiju su se udaljili od uličnih utrka koje su bile osnovna tema prethodnika. Ovaj se film prije svega može protumačiti kao film o velikoj pljački 100 miliona dolara koji u velikoj mjeri uključuje automobile. To su učinili kako bi privukli veći broj publike.

Također, za ovaj dio vođena je neviđena marketinška kampanja do tada, kroz društvene mreže, igre, lance kina, proizvođače automobila, te NASCAR utrke. Zbog svega toga, "Pljačka u Riju" je zabilježila veliki finansijski uspjeh rušeći rekord box-officea kao najgledaniji film koji premijeru ima u aprilu, te kao drugi najgledaniji film proljeća.

Kritičari su hvalili film, a posebno je upečatljiva kombinacija komedije i akcije, a većina je ovaj film označila najboljim u serijalu. Johnson je izdvojen zbog svoje uloge od strane kritičara, a za najbolju scenu važi tuča između njega i Vin Diesela.

Iako je film kod većine imao pozitivne kritike, mnogi su kritizirali dužinu trajanja, smatrajući film predugim, dok su neki kritizirali odnos prema ženama u filmu. Južnoameričkim kritičarima se nije svidio opis Rio de Janeira kao raja za trgovinu drogom i korupciju, što su nazvali stereotipom.

Scenario[uredi | uredi izvor]

Nakon događaja u četvrtom dijelu serijala, u kojem Dominica prevoze u zatvor, Mia i Brian predvode napad na autobus koji se prevrće na putu i Dominic bježi. Dok ih vlasti traže njih troje bježe u Rio de Janeiro. Čekajući Doma, Mia i Brian se pridružuju Vinceu koji za njih ima poslovni prijedlog. Posao je krađa tri auta iz voza. U toku krađe u vozu se pojavljuje i Dom koji shvata kako je kradljivcima važno ukrasti samo jedan auto - Ford GT40. Dominic obezbjeđuje Miji taj auto, i govori joj da ide u drugom pravcu. Nakon što ona pobjedne, u vozu nastaje tuča između Briana i Doma s jedne strane, te ostalih kradljivaca s druge.

U međuvremenu u sukob se upliću i stradaju agenti DEA-e. Nakon toga Dom i Brian bježe ali upadaju u rijeku gdje ih hvataju brazilski kriminalci čiji je šef Hernan Reyes (Joaguim de Almeida) koji pokušavaju otkriti gdje se nalazi auto. Njih dvojica uspjevaju pobjeći i nalaze se s Mijom.

Sada je trojac optužen za ubistvo agenata DEA-e, te je za njima Rio u potjeru krenuo agent Luke Hobbs (Dwayne Johnson). Dok vrše pregled auta da otkriju zbog čega je značajan, u sklonište stiže i Vince. Nakon što odu spavati, Vince odlazi i vadi čip iz auta što vidi Dom i shvati da Vince radi s Reyesom.

Dom ga natjera da ode i nakon što pregledaju čip, Dom, Mia i Brian shvate da on sadrži informacije o Reyesovom kriminalnom carsvu uključujući lokacije 100 miliona dolara koje planiraju ukrasti kako bi započeli novi život. Također, Mia govori Brianu i Dominicu da nosi dijete.

Trojac organizuje tim kako bi opljačkali Reyesa, u koji uključuju Hana, Romana, Teja, Lea i Santosa te Gisele, a kasnije im se opet pridružuje i Vince. Hobbs i njegov tim naposljetku hvataju Dominica, Miju, Briana i Vincea. Dok ih prevoze na aerodrom, konvoj napadaju Reyesovi ljudi, te ubijaju čitav Hobbsov tim, a Elena Neves (Elsa Pataky), brazilska policajka koja radi s Hobbsom, oslobađa četvorac koji kreće u obračun sa Reyesovim ljudima.

Hobbsa spašava Dominic i svi zajedno bježe, a Hobbs se pridružuje timu zajedno sa Elenom kako bi osvetili ubijene članove.

Banda provaljuje u policijsku stanicu u kojoj se nalazi Reyesov novac i kradu trezor s kojim bježe ulicama Rija. Vjerujući kako ne mogu pobjeći od Reyesa, Dom tjera Briana da ide, a on uspjeva savladati Reyesa sam. Hobbs stiže i privodi Reyesa. Hobbs daje timu 24 sata prednosti prije nego krene u novi lov na njih, ali da sef ostane s njim. Ipak, kasnije saznamo kako je tim nasamario i Hobbsa i da je pravi sef zapravo u njihovom posjedu.

Tej otvara sef sa 100 miliona dolara koje tim dijeli i svako ide svojim putem. Poslije završne špice Hobbsu Monica Fuentes donosi dosije o pljači vojnog konvoja u Berlinu. U dosijeu se nalazi nova slika Letty, koja je ipak preživjela događaje iz prethodnog dijela.

Likovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]