Bubojedi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Bubojedi (Insectivora) su sisari.Ovo su viši sisari. Njihove fosile nalazimo u eocenu.

Građa tijela fosilnih ostataka pokazuje brojna obilježja, kao što su građa nogu koje imaju u po pet prstiju tj pet začetaka prstiju ,oblikovan zubne vilice . Dijelovi te osnovne građe tijela su slični kao kod zvijeri i primata.

Placentalni su sisari. Rađaju razvijene mladunce, koji u utrobi preko placente razmjenjuju kiseonik, hranu i otpadne materijale. Ima ih oko 370 vrsta. Žive u raznim sredinama., a najviše im odgovara vlažna sredina šumskog žbunja. Svi su mesožderi i kopaju jazbine. Loš im je vid, a dobar njuh. Imaju perajasta stopala, pljosnat rep i poklopce kojima zatvaraju nozdrve.

Vilica predstavlja osnovni tip zubala viših sisavara i u velikoj mjeri odgovara zubalu zvijeri. Posjeduju duge i šiljate očnjake, a u području kutnjaka zube "derače". Izraženi su i mišići za žvakanje.

Ove životinje se hrane uglavnom bubama, drugim člankonošcima i crvima. Najveći bubojedi su ježevi, a najmanji evropska patuljasta rovka.

Sistematika[uredi | uredi izvor]

Dijele se u pet porodica: