Bakingemska palača

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Buckinghamska palača)
Pogled iz zraka na Bakingemsku palaču tokom službene proslave 90. rođendana kraljice Elizabete II 2016.

Bakingemska palača (engleski: Buckingham Palace) jest službena londonska rezidencija i lično vlasništvo britanskog monarha, te velika turistička atrakcija.

Prvobitno zvana Bakingemska kuća, zgrada koja je stajala u centru današnje palače bila je velika gradska kuća sagrađena za vojvodu od Buckinghama 1703. Kralj George III kupio ju je 1761. kao svoju privatnu rezidenciju. Kroz sljedećih 75 godina kuća je proširena zahvaljujući arhitektama Johnu Nashu i Edwardu Bloreu.

Bakingemska palača postala je zvanična kraljevska rezidencija britanskog monarha 1837, po dolasku kraljice Viktorije na prijestolje. Posljednja velika nadogradnja palače, provedena na prelasku iz 19. u 20. vijek, uključivala je i izgradnju današnje prednje fasade.

Palača, tada dom kralja Georgea V, prošla je neoštećeno kroz Prvi svjetski rat. Međutim, nije bila iste sreće kroz Drugi svjetski rat, kada je bombardovana sedam puta. Nacisti su smatrali da će uništenje palače, tada doma kralja Georgea V i kraljice Elizabeth, demoralisati britanski narod.

Više od 50.000 ljudi posjeti Bakingemsku palaču svake godine kao gosti na banketima, večerama, prijemima i vrtnim zabavama.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]