Bukavac nebogled

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Bukavac
Status zaštite: Smanjeni rizik (lc)
Botaurus stellaris (Marek Szczepanek).jpg
Sistematika
Carstvo Animalia
Koljeno Chordata
Razred Aves
Red Ciconiiformes
Porodica Ardeidae
Rod Botaurus
Vrsta B. stellaris
Dvojno ime
Botaurus stellaris
Linnaeus, 1758.
Botaurus stellaris

Bukavac nebogled (lat. Botaurus stellaris), često i samo bukavac, je plaha ptica iz roda Botaurus (bukavci). Pripada porodici čaplji. Kada je uznemiravana, stoji mirno u jednom mjestu i podigne kljun i glavu gore. Ovakvo ponašanje i boja perja skrivaju pticu tako dobro da ju je skoro nemoguće vidjeti. Zapravo ih se mnogo češće čuje nego vidi, jer mužjak ispušta zvukove koji se mogu čuti i 5 kilometara dalje. Ova ptica je vjerovatno predstavljala drekavca iz kratke priče Branka Ćopića. Bukavac nebogled je neznatno veći od američkog bukavca (Botaurus lentiginosus) i ima izraženije oznake na leđima.

Opis[uredi | uredi izvor]

Mužjak i ženka su približno iste veličine, 69–81 cm dugi. Ima smeđkasto-točkasto perje i nezgrapnog je izgleda. Prosječan raspon krila je 130 cm. U južnoj Evropi se može pomješati sa neodraslom jedinkom gaka. Hrani se ribama, žabama i drugim manjim vodenim organizmima. Gnijezdi se u raštrkanim parovima u većim trščacima. Poligaman je, te mužjak može imati nekoliko ženki. Gniježđenje se odvija rano. Mužjakovo bučno glasanje se najčešće čuje u zoru i sumrak. Ženka polaže tri do šest jaja smeđkaste boje, koja oba spola inkubiraju 25-28 dana. Obično su soltarni dok sezona parenja nije u toku. Najčešće ga se vidi ljeti, ranim jutrom, dok leti iz ili prema skrovištu. Vrat je u letu savijen, a zamasi krila brzi.

Rasprostranjenost[uredi | uredi izvor]

Staništa ove ptice u Aziji i Evropi su uz vodene površine s pojasom trske i rogoza[1] i smanjuju se, iako nije ugrožena vrsta. Najviše ih ima u Zapadnoj i Južnoj Evropi. Migrira južnije u područja u kojima se zimi voda ledi. Osim evropske vrste (Botaurus s. stellaris) tu su i:

  • južnoamerički bukavac (Botaurus pinnatus)
  • američki bukavac (Botaurus lentiginosus)
  • australijski bukavac (Botaurus piciloptilus).

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Hrvatska opća enciklopedija, Leksikografski zavod "Miroslav Krleža", Zagreb, 2000. ISBN 953-6036-32-0