Bukvara džamija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Bukva džamija
Osnovne informacije
Religija Islam
Država Bosna i Hercegovina
Oznaka baštine Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine
Arhitektonski opis
Arhitektonski tip Džamija
Kamen temeljac 1826. god
Specifikacije
Dužina 18,59 m
Širina 11,90 m
Kupole 1
Munare 1
Materijali Opeka

Bukva džamija, Bukvačka ili Bukvarska), nalazi se u Gradačcu, Bosna i Hercegovina. Njen harem proglašen je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.[1] Nacionalni spomenik obuhvata prostor harema džamije sa starim nišanima.

Historija[uredi | uredi izvor]

Polovinom 19. stoljeća u Gradačcu se nalazilo 350 kuća, četrdesetak dućana, dva hana, dvije medrese, četiri džamije (Sviračka, Husejnija, Reuf-begova ili Nova – Džedid i Bukovačka džamija), nekoliko mekteba i sedam mahala. Veliku zaslugu u izgradnji Gradačca imali su gradačački kapetani Gradaščevići: Osman-kapetan, Murat-kapetan, a naročito Husein-kapetan Gradaščević, Zmaj od Bosne. Prva džamija u Gradačcu podignuta je u tvrđavi, što se zaključilo na osnovu bilješke iz 1711. godine u kojoj se navodi da je Sultan Mehmed-hanova džamija u tvrđavi Gradačac dobila gedik timar u nekom selu u nahiji Soko u gradačačkom kadiluku.

Bukvu (Bukvačku ili Bukvarsku) džamiju sa drvenom munarom su sagradili mještani Bukva mahale.[2] Nema tačnih podataka kada je sagrađena. Na osnovu starosti nišana koji se nalaze u haremu Bukva džamije može se zaključiti da je džamija podignuta početkom 19. stoljeća. Obnavljana je 1919, 1969, i 1997. godine. Svoju autentičnost zadržala je do obnove koja je rađena 1997. godine.

Opis[uredi | uredi izvor]

U ograđenom haremu džamije nalazi se dvadesetak nišana oblika stele ili nišana sa turbanom, od kojih je najstariji iz 1847. god. Natpisi su na arapskom ili na turskom jeziku napisanim talik-stilom arapskog pisma.[3] U sklopu harema nalazi se turbe hodže Kape (koje je preneseno sa druge lokacije), gasulhana i abdesthana. Svi navedeni objekti su izgrađeni 80-tih godina 20. stoljeća. Ukop u harem se više ne obavlja. Harem se redovno održava, ali ne postoji briga za stare nišane. Isti su u većini slučajeva utonuli.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Esad Sarajlić, Gradačac od 1945. do 1991. godine, 2. Izdanje, Alija Isaković Gradačac, 2003

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Husejnija džamija" (PDF). Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Pristupljeno 9. 2. 2017.[mrtav link]
  2. ^ "M. Bećirbegović - Džamije sa drvenom munarom". Pristupljeno 9. 2. 2016.
  3. ^ "Mehmed Mujezinović, Islamska epigrafika Bosne i Hercegovine". Biblioteka kulturno nasleđe, Sarajevo 1988. Pristupljeno 9. 2. 2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]