Bulgogi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Bulgogi serviran sa sesamom
Bulgogi s gljivama, mladim lukom i povrćem

Bulgogi (korejski: hanja: 불고기) (doslovno prevedeno kao "vatreno meso") je jelo od mesa u korejskoj kuhinji. U Koreji se smatra prazničnim jelom. Naziv "vatreno meso" manje se odnosi na pikantnost jela, a više na pripremu na otvorenoj vatri. Osim klasične pripreme s junetinom, govedinom ili svinjetinom, postoje i varijante s peradi ili s ribom napuhačom, koja se onda priprema kao fugu. Jelo potječe iz sjevernih područja korejskog poluotoka, ali je vrlo popularno jelo u Južnoj Koreji, gdje se može naći posvuda, od luksuznih restorana do lokalnih supermarketa kao kompleti spremni za pripravu.[1]

Etimologija[uredi | uredi izvor]

Bulgogi dolazi od korejske riječi bul-gogi (korejski: hanja: 불고기), koja se sastoji od bul ("vatra") i gogi ("meso"). Složenica je izvedena iz dijalekta Pyongan, budući da je samo jelo specijalitet provincije Pyongan, sada u Sjevernoj Koreji.[2] Nakon oslobađanja Korejskog poluotoka od japanske okupacije 1945, jelo je postalo popularno u Seoulu i drugim dijelovima Južne Koreje, a predstavile su ga izbjeglice iz Pyongana[3].

Sastojci[uredi | uredi izvor]

Za bulgogi se obično koristi goveđe meso koje se marinira u slatkoj marinadi od soja umaka, šećera, mladog luka i začina. Meso se obično odmah za stolom prvo nareže makazama na tanke kvadrate ili trakice veličine zalogaja, a zatim se također peče za stolom na roštilju. Ljuta i pikantna verzija sa svinjetinom (daeji bulgogi) dodatno je začinjena gočujangom (paleta od čilija), bijelim lukom, đumbirom i sezamovim uljem.

Priprema[uredi | uredi izvor]

Kad su komadi mesa ispečeni na roštilju, stavljaju se na list zelene salate i zarolaju u taj list salate zajedno sa soja umakom (ganjang), gočujangom, svježom salatom od kupusa, kimčijem, bijelim lukom ili drugim sastojcima po osobnoj želji. Prstima zamotana rolica se stavi u usta i pojede. Umjesto normalnih listova salate često se koriste i listovi sezama. Bulgogi se često jede jednostavno s rižom. Bulgogi gulaš, je opcija bez roštilja koja je posebno popularna zimi.

Napomene[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Kim, Violet (13. 8. 2015). "Food map: Eat your way around South Korea". CNN. Pristupljeno 27. 2. 2017.
  2. ^ 이, 기문 (Winter 2006). "'bulgogi' iyagi" ‘불고기’ 이야기 (PDF). The New Korean Language Life. 16 (4): 77–83.
  3. ^ Gim, Girim (juli 1949). "Saemarui imojeomo" 새말의 이모저모. Hakpung (jezik: korejski). 2 (5): 19–33.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]