Bumbar (raketa)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Bumbar
Bumbar AT.JPG
Upotreba
U službi 2012 - do danas
Korisnici Srbija
Proizvodnja
Proizvođač Krušik
Opis oružja
Težina 18 kg
Dužina 900 mm
Posada 2
Kalibar 136 mm
Domet 60 m
Maks. domet 600 m
Brzina zrna 245 m/s

Bumbar je prijenosni protivtenkovski raketni sistem kratkog dometa koji je razvijen i proizveden u Srbiji.

Opis[uredi | uredi izvor]

Bumbar je protivtenkovsko oružje koje je 2005. dizajnirao srpski Vojno-tehnološki institut (VTI). Riječ je o žičano navođenom, prijenosnom i kratko-dometnom raketnom sistemu u borbi protiv oklopnih ciljeva na kopnu. Nakon što raketa izađe iz lansera, uključuje se lansirni raketni motor što omogućava korištenje Bumbara u skućenim prostorima, primjerice u urbanom ratovanju. Također, Bumbar ima i mogućnost korištenja tijekom noći.

Prilikom leta, raketa se kreće prema jedinstvenom sistemu potisnog momenta. Sam projektil pokreću dva glavna raketna motora koji se nalaze u sredini tijela rakete. S raketom se upravlja putem žice te kroz nju operater šalje projektilu signale o kretanju rakete, npr. može izvesti korekciju leta putem jedne od dvije lopatice na raketi. Također, projektil je "otporan" na neprijateljske elektroničke protivmjere. Tu su i korištenje matričnog senzora SSD, računalo za brzu obradu slike i dr.[1]

Prema općem dizajnu, Bumbar je sličan francusko-kanadskom protivtenkovsom projektilu ERYX.[2] Međutim, tvrtka MBDA koja proizvodi ERYX nikad nije Jugoslaviji ili Srbiji isporučila tehničku dokumentaciju o svojem projektilu.[1] Sve ključne komponente kod Bumbara je razvio srpski Vojno-tehnološki institut dok ga proizvodi firma Krušik.

Reference[uredi | uredi izvor]