Charles Wright Mills

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa C. Wright Mills)
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Charles Wright Mills
Rođenje (1916-08-28) 28. august 1916.
Waco (Teksas), SAD
Smrt 20. mart 1962(1962-03-20) (45 god.)
West Nyack, SAD

Charles Wright Mills (28. august 1916., Waco, Teksas20. mart 1962., West Nyack, New York) je bio američki sociolog.

Mills je poznat ponajviše zbog toga jer se posvetio proučavanju centara moći i njihove strukture u SAD u knjizi "Elita moći" (The Power Elite). Millsa je posebno zanimala odgovornost i uloga intelektualaca nakon Drugog svjetskog rata. Aparat inteligencije javnosti koju su oni predstavljali bi prema Millsu trebao da bude suprotstavljen strukturama moći koji tvore trojnu elitu (ekonomsku, političku i vojnu) i kroz nju sprovodeći kontrolu društva.

Mills je uveo u sociologiju termin "sociološka imaginacija" predstavljajući njime poduhvat da se naizgled bezlične i neuhvatljive historijske sile stave u vezu s životom pojedinca. Termin navodi na to da se lični problemi i okolnosti pojednica posmatraju u njihovim socijalnim okvirima. O sociološkoj imaginaciji Mills je napisao i istoimenu knjigu.

Glavna djela[uredi | uredi izvor]

  • Elita moći
  • Sociološka imaginacija
  • Bijeli ovratnik

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]