CARNet

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

CARNet je ustanova čiji je potpuni naziv Hrvatska akademska i istraživačka mreža. Naziv CARNet je skraćenica nastala od engleske varijante imena Croatian Academic and Research Network, po ugledu na slične ustanove u Evropi. Glavna aktivnost CARNeta je uspostava napredne računarsko-komunikacijske infrastrukture pod nazivom CARNet mreža koja ima za cilj povezivanje svih ustanova i pojedinačnih korisnika iz područja nauke, obrazovanja i sporta na CARNet mrežu te time i na globalnu mrežu. CARNet je također i ISP (internet service provider) za akademsku zajednicu (profesori, studenti, itd.), ali i za obrazovni sistem Republike Hrvatske

Historija[uredi | uredi izvor]

CARNet je svoje djelovanje započeo u septembru 1991. godine kao projekt nastao pod pokroviteljstvom tadašnjeg Ministarstva nauka i tehnologije Republike Hrvatske.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]