Candelaria (Tenerife)

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Candelaria, Tenerife)
Idi na: navigacija, traži
Bih-usa.svg Ovaj članak nije preveden ili je djelomično preveden.
Ako smatrate da ste ga sposobni prevesti, kliknite na opciju "Uredi" i prevedite ga vodeći računa o enciklopedijskom stilu pisanja i pravopisu bosanskog jezika.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Položaj općine na karti Tenerife.
Panorama Candelarie sa bazilikom u prvom planu.

Candelaria je mali grad smješten u jugoistočnom dijelu ostrva Tenerife (Kanarska ostrva, Španija). Ona ima populaciju od 26.290 stanovnika, a glavno mjesto je hodočašća za katolike na Kanarskim ostrvima.

Historija[uredi | uredi izvor]

U četrnaestom vijeku (prije španskog osvajanja) sliku Djevice Marije su našla dva pastira, mjesni Guanches na obližnjoj plaži.[1] Slika je počela da čini čuda i bila obožavana u pećini kralja aboridžinskog područja tek nakon dolaska konkvistadora preselio u drugu pećinu veličini iza sadašnje bazilike. Slika je nazvana Gospa od Candelaria, ili svijeća pored svijeća je držao u ruci. On je 1672. izgradio veliku crkvu uništenu u požaru 1789.[2]

1559., Papa Klement VIII imenovao Pokrovitelj Kanarskim otocima i 12. decembar, 1867, Papa Pio IX proglašava Glavnim zaštitnikom Kanarskih ostrva.[3] U 13. oktobar 1889 je kanonski krunisan slike. Sadašnji bazilika je sagrađena između 1949 i 1959 u blizini pećine. To je zgrada kapaciteta za 5000 ljudi i jedan je od najvažnijih svetišta Marian Španije. 24. januar, 2011, hram je podignut na dostojanstvo manje bazilike Papa Benedikt XVI.[4]

S 2,5 miliona posjetilaca i hodočasnika godišnje, Candelaria je jedan od najposjećenijih svetišta Španije.[5][6] Svake godine 2. februar cjelini i 15. august tisuće hodočasnika iz cijelog arhipelaga i drugdje u Španjolskoj i svijetu, napravite hodočašće u proslavi Djevice.

Fotografije[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]