Canellaceae

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Canellaceae
Canella winterana
Sistematika
CarstvoPlantae
DivizijaTracheophyta
RazredMagnoliopsida
RedCanellales
PorodicaCanellaceae

Canellaceae je porodica cvjetnica iz reda Canellales, razred Magnoliopsida. Imenovana je po tipskom rodu Canella, čiji je jedini predstavnik Canella winterana. Ime roda asocira na je deminutiv latinskog termina canna (=trska),koji se u početku odnosio na koru drveta kasije, Cinnamomum aromaticum, a kasnije je to ime preneseno i na ovo stablo.

Vrste ove porodice raširene su u tropima Afrike i Amerike, sa habitusom manjih do srednjih stablašica, rjeđe grmova. To su aromatske i zimzelene biljke iz pet rodova sa 21 vrstom . Cvjetovi i plodovi su im najčešće crveni. Nekoliko vrsta značajno je za fitofarmakologiju, a upotreljavaju se I kao zamjena za cimet. Od 2008., priznato je još pet novih vrsta, ali još nisu imenovane.[1]

Prema Katalogu života, porodica ima slijedeći kladogram.[2]

Canellales 
 Canellaceae 

Canella

Cinnamodendron

Cinnamosma

Pleodendron

Warburgia

Winteraceae

Galerija[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ New Discoveries in the Canellaceae in the Antilles: How Phylogeny can Support Taxonomy
  2. ^ Roskov Y., Kunze T., Orrell T., Abucay L., Paglinawan L., Culham A., Bailly N., Kirk P., Bourgoin T., Baillargeon G., Decock W., De Wever A., Didžiulis V. (ed) (2020). "Species 2000 & ITIS Catalogue of Life: 2014 Annual Checklist". Species 2000: Reading, UK. Pristupljeno 31. 5. 2020.CS1 održavanje: više imena: authors list (link) CS1 održavanje: dodatni tekst: authors list (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]