Capernaum (film)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Capernaum
Izvorni naslovCapernaum
RežiserNadine Labaki
ProducentMichel Merkt
Khaled Mouzanar
Scenarist(i)Nadine Labaki
Jihad Hojaily
Michelle Keserwany
UlogeZain Al Rafeea
Yordanos Shiferaw
Boluwatife Bankole
Kawthar Al Haddad
Fadi Kamel Youssef
Nour el Husseini
Alaa Chouchnieh
Cedra Izam
Nadine Labaki
Joseph Jimbazian
Farah Hasno
MuzikaKhaled Mouzanar
KinematografijaChristopher Aoun
MontažaKonstantin Bock
ProdukcijaMooz Films
DistributerSony Pictures Classics[1]
Premijera17. maj 2018.
Trajanje126 minuta[2]
ZemljaLiban
Jezikarapski
amharski
Budžet4 miliona dolara
Zarada68.6 miliona dolara[3]

Capernaum, poznat i kao Cafarnaúm ili Capharnaüm (arapski: کفرناحوم) na ekranu preveden kao Haos), je libanski dramski film snimljen 2018. godine u režiji Nadine Labaki. Scenarij i priču je napisala Labaki, zajedno sa Jihadom Hojailyem, Michelle Keserwany, Georgesom Khabbazom i Khaledom Mouzanarom. U filmu glavnu ulogu tumači sirijski dječak izbjeglica Zain Al Rafeea kao Zain El Hajj, dvanaestogodišnjak koji živi u sirotinjskim četvrtima Bejruta. Film je ispričan u formi retrospekcije, fokusirajući se na Zainov život, uključujući i njegov susret sa emigrantkinjom Rahil i njenim malim sinom Yonasom, što je sve dovelo do njegovog pokušaja da tuži svoje roditelje zbog zanemarivanja.

Film je debitovao na Kanskom filmskom festivalu 2018., gdje je izabran da se natječe za Zlatnu palmu,[4][5] i osvojivši Nagradu žirija.[6][7] Film je dobio 15-minutnu ovaciju nakon premijere u Cannesu 17. maja 2018. godine.[8] Sony Pictures Classics, koji je ranije distribuirao Labakijev film Gdje idemo sada?, otkupio je prava na distribuciju za Sjevernu i Latinsku Ameriku, dok je Wild Bunch zadržao međunarodna prava.[9]

Capernaum je dobio pohvale kritičara, s posebnom pohvalom upućenom Labakijevoj režiji, i glumačkoj izvedbi Al Rafeea kao i filmskom "dokumentarnom realizmu".[10] Pišući osvrte za New York Times, Manohla Dargis i A. O. Scott nazvali su ga jednim od najvećih filmova 2018. godine.[11] Na 91. dodjeli "Oscara" nominovan je u kategoriji za najbolji strani film,[12] a na 76. dodjeli "Zlatnog globusa" bio je nominiran u istoj kategoriji. Na 24. Sarajevo Film Festivalu osvojio je Nagradu publike.[13]

Capernaum je arapski film, sa najvišom zaradom svih vremena, nakon što je postao hit na međunarodnim kino-blagajnama sa više od 68 miliona dolara zarade širom svijeta, u odnosu na budžet od 4 miliona dolara. Njegovo najveće međunarodno tržište je bila Kina, gdje je postao iznenađujući "blockbuster" sa više od 53 miliona dolara zarade.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Zain El Hajj, dvanaestogodišnjak iz sirotinjskih četvrti Bejruta, izdržava petogodišnju zatvorsku kaznu u zatvoru Roumieh zato što je zbo nožem nekoga koga naziva "kurvinim sinom". Ni Zain ni njegovi roditelji ne znaju tačan datum njegovog rođenja jer nikada nisu dobili službeni izvod iz matične knjige rođenih. Zain je izveden pred sud, nakon što je odlučio pokrenuti parnicu protiv svojih roditelja, majke Souad i njegovog oca Selima. Na pitanje sudije zašto želi da tuži svoje roditelje, Zain odgovara "Zato što sam rođen". U međuvremenu, libanske vlasti procesuiraju grupu ilegalnih imigranata-radnika, uključujući mladu etiopsku ženu po imenu Rahil.

Priča se tada vraća nekoliko mjeseci prije nego što je Zain uhapšen. Zain koristi falsifikovani medicinski recept za kupovinu tramadol pilula iz više apoteka. Zain i njegova sestra Sahar kasnije razbijaju tablete u prah i skrivaju ih u odjeći, što njihova majka kasnije koristi za prodaju ovisnicima u zatvoru. Zain također radi kao dostavljač za Assada, njihovog stanodavca i vlasnika lokalne prodavnice. Jedno jutro, Zain otkriva da je Sahar počela sa menstrualnim ciklusom i pomaže joj da sakrije dokaze, vjerujući da će se morati udati za Assada ako njeni roditelji otkriju da je postala žena.

Zain planira pobjeći sa Saharom i započeti novi život. Međutim, njegove sumnje su se pokazale tačnim jer se Sahar već protiv njene volje udala za Assada prije nego što su uspjeli pobjeći. Bijesan na svoje roditelje, Zain bježi i ulazi u autobus, gdje upoznaje starijeg muškarca odjevenog u kostim "Čovjeka-pauka" koji sebe naziva "Čarobnjakom". Čovjek-pauk je izašao iz autobusa kod zabavnog parka, a Zain ga prati, te ostatak dana provodi u parku. Dok se vozao na ringišpilu, Zain vidi prekrasan zalazak sunca i počinje plakati. Kasnije, Zain upoznaje Rahil, etiopsku migrantkinju koja radi kao čistačica u parku. Ona se sažaljeva na Zaina i pristaje da mu dopusti da živi sa njom u njenoj limenoj kolibi u zamjenu da Zain čuva njenog nedokumentovanog sina Yonasa dok ona radi na poslu.

Rahilini falsifikovani migrantski dokumenti uskoro ističu i ona nema dovoljno novca da plati falsifikatoru Aspro-u za nove dokumente. Aspro nudi falsifikovanje dokumenata besplatno ako mu preda Yonasa kako bi Yonas mogao biti usvojen. Rahil odbija, uprkos Asproovim tvrdnjama da Yonasov neregistrovani status znači da nikada neće moći dobiti obrazovanje ili će biti zaposlen. Rahilini dokumenti ističu i ona je uhapšena od strane libanskih vlasti. Nakon što se nije vratila u stan, Zaina hvata panika. Prošlo je nekoliko dana, a Zain je počeo sam da se brine o Yonasu, tvrdeći da su njih dvojica braća, i ponovo počinje prodavati tramadol kako bi zaradio novac.

Jednog dana, dok je bio na sokaku, Zain upoznaje mladu djevojku po imenu Maysoun. Maysoun je izbjeglica sirijskog građanskog rata koja tvrdi da je Aspro pristao da je pošalje u Švedsku. Zain traži da i njega Aspro pošalje u Švedsku, što Aspro pristaje da uradi ako mu Zain da Yonasa. Zain se nevoljko slaže i Aspro mu kaže da će mu biti potreban neki oblik identifikacije kako bi postao izbjeglica. Zain se vraća svojim roditeljima i traži da mu daju njegov dokument kao identifikaciju, na šta mu se oni smiju i govore mu da ga nema. Odbacivši ga zbog bijega od kuće, oni ga izbacuju iz kuće, ali ne prije nego što su mu otkrili da je Sahar nedavno preminula zbog teškoća u trudnoći. Bijesan, Zain krade nož i ubada Assada. On je zatim uhapšen i osuđen na pet godina u Roumiehu.

Dok je bio u zatvoru, Zain saznaje da je Souad trudna i planira da djetetu dadne ime Sahar. Zgrožen nedostatkom kajanja majke zbog smrti njene kćeri, on kontaktira medije i kaže da je umoran od roditelja koji zanemaruju svoju djecu i planira tužiti svoje roditelje zbog toga što i dalje imaju djecu kada se ne mogu brinuti o njima. Zain također tvrdi da Aspro ilegalno usvaja djecu i zlostavlja ih. Asproova kuća je pod racijom policije, gdje oslobađaju djecu koja se ponovo ujedinjuju sa roditeljima, uključujući Yonasa i Rahilu.

Zain se slika za svoju prvu ličnu kartu. Iako mu je isprva bilo teško, on se na kraju ipak uspio nasmiješiti.

Uloge[uredi | uredi izvor]

Glumačka ekipa i režiserka na Kanskom filmskom festivalu 2018.
 • Zain Al Rafeea - Zain El Hajj, 12-godišnji dječak koji živi u sirotinjskim četvrtima Bejruta
 • Yordanos Shiferaw - Rahil (poznata i kao Tigest), etiopska žena bez dokumenata koja radi kao čistačica u zabavnom parku
 • Boluwatife Treasure Bankole - Yonas, Rahilin sin
 • Kawthar Al Haddad - Souad, Zainova majka
 • Fadi Kamel Youssef - Selim, Zainov otac
 • Nour el Husseini - Assad, vlasnik lokalne prodavnice i Saharin muž
 • Alaa Chouchnieh - Aspro, Rahilin krijumčar
 • Cedra Izam - Sahar, Zainova sestra
 • Nadine Labaki - Nadine, Zainov advokat
 • Joseph Jimbazian - g. Harout (poznat i kao "Čovjek-pauk"), zaposlen u zabavnom parku
 • Farah Hasno - Maysoun, mlada sirijska izbjeglica

Kritika[uredi | uredi izvor]

Rotten Tomatoes Capernaum ima pozitivnu ocjenu od 90% na osnovu pregleda 155 kritičara kao i ocjene publike.[14] Na Metacriticu,[15] film ima prosječnu ocjenu 75 od 100 na osnovu recenzija 33 kritičara, što ukazuje na "općenito povoljne kritike". Na AlloCiné-u zaradio je 4.5 / 5 zvjezdica na osnovu više od 1,405 recenzija.[16] Mnoge kritike su bile veoma pozitivne. A. O. Scott iz The New York Timesa ga je rangirao kao deveti najveći film 2018. godine, pišući "naturalizam se susreće s melodramom u ovoj mučnoj, užurbanoj priči o avanturama izgubljenog dječaka u sirotinjskim naseljima i barakama Bejruta ... Labaki odbija da izgubi iz vida bujnost, grubost i humor koji ljudi održavaju čak i u trenucima najvećeg očaja."

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ Keslassy, Elsa (10. 5. 2018). "Sony Pictures Classics Nabs Nadine Labaki's Palme d'Or Contender 'Capernaum'". Variety. Pristupljeno 17. 5. 2018.
 2. ^ "Capernaum (2018)". British Board of Film Classification. Arhivirano s originala, 27. 2. 2019. Pristupljeno 27. 2. 2019.
 3. ^ "Cafarnaúm (2018) - Financial Information". The Numbers. Pristupljeno 26. 5. 2019.
 4. ^ "The 2018 Official Selection". Cannes. Pristupljeno 12. 4. 2018.
 5. ^ "Cannes Lineup Includes New Films From Spike Lee, Jean-Luc Godard". Variety. Pristupljeno 12. 4. 2018.
 6. ^ Steve, Pond (19. 5. 2018). "'Shoplifters' Wins Palme d'Or at 2018 Cannes Film Festival". SF Gate. Arhivirano s originala, 27. 5. 2018. Pristupljeno 19. 5. 2018.
 7. ^ Debruge, Peter (19. 5. 2018). "2018 Cannes Film Festival Award Winners Announced". Variety. Pristupljeno 20. 5. 2018.
 8. ^ ""Nadine Labaki's 'Capernaum' Earns Massive Cannes Standing Ovation and Instant Palme d'Or Winner Predictions"".
 9. ^ ""'Sony Pictures Classics Nabs Nadine Labaki's Palme d'Or Contender 'Capernaum'"".
 10. ^ "Capernaum (Capharnaüm) (2018)". Rotten Tomatoes. Pristupljeno 9. 1. 2019.
 11. ^ "Best Movies of 2018". The New York Times. Pristupljeno 27. 2. 2019.
 12. ^ "Oscars 2019: The nominees in full". BBC News. Pristupljeno 22. 1. 2019.
 13. ^ "SFF: Najbolji film 'Aga' iz Bugarske". slobodnaevropa.org. Pristupljeno 16. 8. 2018.
 14. ^ "Capernaum (Capharnaüm) (2018)". Rotten Tomatoes. Pristupljeno 9. 1. 2019.
 15. ^ "Capernaum (2018)". Metacritic. Pristupljeno 15. 1. 2019.
 16. ^ "Capharnaüm - film 2018". Allocine. Pristupljeno 15. 12. 2018.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]