Kapar

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Capparis spinosa)
Kapar
Sistematika
CarstvoPlantae
DivizijaMagnoliophyta
RazredMagnoliopsida
RedBrassicales
PorodicaCapparaceae
RodCapparis
VrstaC. spinosa
Dvojno ime
Capparis spinosa
Linnaeus

Kapar ( fra. câpre, gr. kápparis) su pupoljci cvijeta biljke, koja je poznata još u antičko doba kao dodatak jelima, ljekovita biljka i afrodizijak.

Karakteristike[uredi | uredi izvor]

Pupoljci cvijeta veličine zrna graška rastu na dršcima iz listovitih grančica. Nježni bijelo-ljubičasti cvjetovi otvaraju se samo jednom, kratko između jutra i podneva.

Rasprostranjenost[uredi | uredi izvor]

Grmovi kapara, zavisno od vrste, uspjevaju na suhom tlu ili u plitkoj, morskoj vodi. Uspjeva u južnoj Evropi, gotovo u cijelom Sredozemlju.

Upotreba[uredi | uredi izvor]

Još zatvoreni pupoljci beru se ručno u rano proljeće i sirovi nisu jestivi. Tek nakon jednodnevnog sušenja i potapanja u morsku vodu, slanu otopinu, sirće ili ulje, spremni su za upotrebu. Pritom nastaju kiselina kaprin i senfolglykosid, koji kaparima daju njihov pikantan okus. Kapari trebaju biti zatvoreni, maslinasti do plavo-zeleni i što manji. Tada su najboljeg okusa, ali su zbog teže berbe i skuplji. Naročito cijenjeni su kapari iz Francuske. Koriste se kao prilog, potopljeni u sirće ili ulje. Na ostrvu Santorini su kiseli i slani listovi kapara specijalitet. U italijanskoj i španskoj kuhinji su neizostavan dodatak. Toplim jelima dodaju se tek na kraju. Kod nas su poznati kao dodatak slanim sardelama i tatar odresku.

Narodno vjerovanje[uredi | uredi izvor]

U Starom testamentu kralj Salomon koristi cvijet kapara kao sliku prolaznosti svijeta.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]