Caraș-Severin (okrug)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Caraș-Severin (okrug) (Județul Caraș-Severin)
okrug
Simbol
Država  Rumunija
Graniči sa Srbija
Timiș
Hunedoara
Gorj
Mehedinți
Glavni grad Reșița
Površina 8,514 km2
Stanovništvo 274,277[1]
Gustoća 39 /km2 
Vremenska zona EET (UTC+2)
 - ljeto EEST (UTC+3)
Poštanski broj 32x xxx
Pozivni broj +40 x554
ISO 3166 RO-CS
www.cjcs.ro/

Caraș-Severin (rumunski: Județul Brăila) je jedan od 41 okruga Rumunije. Nalazi se na zapadu države, unutar historijske i geografske regije Banat s manjim dijelom okruga koji pripada Transilvaniji. Prostire se na površini od 8.514 km2 i treći je po površini okrug u državi. Prema podacima od 31. 10. 2011. godine u njemu je živjelo 274.277 stanovnika. Prosječna gustina od 39 stanovnika po km2 je znatno niža je u odnosu na nacionalni prosjek. Pripada euroregiji Dunav-Kriš-Moriš-Tisa.

Glavni i najveći grad je Reșița.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Treći je po veličini rumunski okrug, poslije okruga Timiș i Suceava. To je također okrug preko kojeg Dunav ulazi u Rumuniju.

Planine čine 67% površine okruga, uključujući područje južnih Karpata, s planinama Banat, Cuarcu-Godeanu i Cernei, s visinama između 600 i 2.100 metara. Prijelazno područje između ovih planina i Banatske ravnice nalazi se na zapadnoj strani okruga.

Dunav ulazi u Rumuniju u blizini Baziașa, koji graniči sa Srbijom. Rijeke Tamiš, Cerna, Caraș i Nera protiču okrugom tvoreći neke od spektakularnih dolina i klisura.

Graniči sa sljedećim rumunskim okruzima: Timiș na sjeveru, Hunedoara i Gorj na istoku i Mehedinți na jugoistoku. Osim toga graniči i sa vojvođanskim Južnobanatskim upravnim okrugom i Braničevskim i Borskim upravnim okruzima u Srbiji.

Demografija[uredi | uredi izvor]

Prema popisu stanovništva Rumunije zaključno sa 31. 10. 2011. u Okrugu je živjelo 274.277 stanovnika što je prosječna gustina od 39 stanovnika po km2.

Etnički sastav stanovništva bio je sljedeći:

Turizam[uredi | uredi izvor]

Arheološki nalazi dokazuju da je područje naseljeno još od perioda paleolita. U okrugu postoji okružni historijski muzej s arheološkim artefaktima, a u gradu Ocna de Fier, mineraloška zbirka Konstantina Gruiescua. Glavne turističke destinacije u okrugu su:

  • Nacionalni park Beușinta u Cheile Nereiu
  • Nacionalni park Cheile Carașului;
  • Nacionalni park Valea Cernei;
  • Đerdapska klisura
  • Odmaralište Semenic
  • Ljetovalište Băile Herculane

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Popis stanovništva u Rumuniji (2011)" (PDF). web.archive.org (arhivirano s www.alba.insse.ro). Okružna komisija za popis. Arhivirano s originala 18. 4. 2013. Pristupljeno 22. 11. 2019.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]