Carigradski sporazum (1832)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Carigradski sporazum (1832)
{{{slika_alt}}}
Karta koja prikazuje izvornu teritoriju Kraljevine Grčke kako je utvrđenu Sporazumom (tamnoplava)
Potpisan30. august 1832. (1832-08-30)
Potpisnici

Carigradski sporazum je sporazum potpisan 30. augusta 1832. godine kojim su Velike sile odredile granicu između Kraljevine Grčke i Osmanlijskog Carstva čime je ratificiran dogovor na Londonskoj konferenciji održanoj ranije te godine. Carigradski sporazum je označio kraj Grčkog rata za nezavisnost i uspostavio modernu Grčku kao nezavisnu državu.

Pozadina[uredi | uredi izvor]

Carigradski sporazum bio je proizvod Londonske konferencije 1832. koja je otvorena u februaru 1832. uz učešće Velikih sila (Britanije, Francuske i Rusije) s jedne strane i Osmanlijskog Carstva s druge strane. Faktori koji su oblikovali sporazum uključivali su odbijanje Leopolda da preuzme grčko prijestolje. Nije bio nimalo zadovoljan linijom Aspropotamos–Sperheios, koja je zamijenila povoljniju liniju Arta–Volos a koju su Velike sile ranije razmatrale.[1]

Povlačenje Leopolda kao kandidata za prijesto Grčke i Julska revolucija u Francuskoj odložili su konačno rješavanje granica novog kraljevstva sve dok se u Londonu nije formirala nova vlada. Lord Palmerston, koji je preuzeo dužnost britanskog ministra vanjskih poslova, pristao je na granicu Arta-Volos. Međutim, tajna zabilješka o Kreti, koju je bavarski opunomoćenik prenio na dvorove Britanije, Francuske i Rusije, nije urodila plodom.

Sporazum[uredi | uredi izvor]

Prema protokolu potpisanom 7. maja 1832. između Bavarske i sila zaštitnica, koji se u osnovi bavi načinom na koji je trebalo upravljati Regenstvom sve dok Oto ne postane punoljetan (isto tako zaključivši drugi grčki zajam, za sumu od 2.400.000 funti sterlinga ), Grčka je definisana kao nezavisno kraljevstvo, sa linijom Arta-Volos kao njenom sjevernom granicom. Osmanlijsko Carstvo je obeštećeno u iznosu od 40.000.000 pijastara zbog gubitka teritorije.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Konstantopoulou Photeine, The foundation of the modern Greek state: Major treaties and conventions, 1830-1947 (1999) str. 35.